Το Κάθετο Δάσος στο Μιλάνο: Πώς οι πανύψηλες πολυκατοικίες με τα εκατοντάδες δέντρα άλλαξαν την πόλη

14 Ιουνίου 2021 12:43

Σχεδιασμένο από το Boeri Studio, το Vertical Forest (Κάθετο Δάσος) είναι ένα ιδιαίτερο μοντέλο συγκροτήματος κατοικιών, που δεν εστιάζει μόνο στους ανθρώπους, αλλά συμβάλλει στην αναγέννηση του περιβάλλοντος και της αστικής βιοποικιλότητας, καθώς και στη μείωση της αστικής επέκτασης.

Χτίστηκε στο Μιλάνο, στην περιοχή Porta Nuova, και αποτελείται από δύο πύργους, ύψους 80 και 112 μέτρων, αντίστοιχα. Φιλοξενεί γύρω στα 900 δέντρα, 15.000 φυτά και 5.000 θάμνους, παρέχοντας μια ποσότητα βλάστησης που ισοδυναμεί με 30.000 τετραγωνικά μέτρα δασικής έκτασης και βλάστησης, ανεπτυγμένη σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα αστικής επιφάνειας.

Φαινόταν τρελό», λέει ο Μανφρέντι Κατέλα, διευθύνων σύμβουλος της COIMA, υπεύθυνος ανάπτυξης των πύργων και της γύρω περιοχής. «Ταυτόχρονα, πιστεύαμε ότι αξίζει να δοκιμάσουμε».

Σε αντίθεση με τις «μεταλλικές» προσόψεις από γυαλί ή πέτρα, η φυτική ασπίδα δεν αντανακλά ούτε μεγεθύνει τις ακτίνες του ήλιου, αλλά τις φιλτράρει, δημιουργώντας έτσι ένα φιλόξενο εσωτερικό μικροκλίμα χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 Ταυτόχρονα, η πράσινη «κουρτίνα» ρυθμίζει την υγρασία, παράγει οξυγόνο και απορροφά CO2 και μικροσωματίδια, έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών που έχουν δώσει στο έργο αρκετά σημαντικά βραβεία, όπως το Διεθνές Βραβείο Highrise από το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (2014) και το βραβείο CTBUH για το καλύτερο ψηλό κτίριο στον κόσμο από το Συμβούλιο για τα ψηλά κτίρια και τον αστικό βιότοπο από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Σικάγο (2015).

Έγινε ειδική μελέτη για το πώς θα τοποθετηθούν τα φυτά / Φωτογραφία: AP/Luca Bruno
Το Κάθετο Δάσος είναι «σπίτι για δέντρα που στεγάζει επίσης ανθρώπους και πουλιά». Οι δύο πύργοι χαρακτηρίζονται κυρίως από μεγάλα, κλιμακωτά και κρεμαστά μπαλκόνια (το καθένα περίπου τρία μέτρα), σχεδιασμένα για να φιλοξενούν μεγάλους εξωτερικούς σωλήνες για βλάστηση και να επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγαλύτερων δέντρων χωρίς εμπόδια, ακόμη και σε τρεις ορόφους του κτιρίου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos