Κορωνοϊός - Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα: Ποιες χώρες «κτυπά» το νέο κύμα - Τι μέτρα λαμβάνουν

29 Ιουνίου 2021 02:02

Για φονικό νέο κύμα του κορωνοϊού προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Αυξάνονται οι θάνατοι στην ανατολική Ασία – Φόβοι για την εξάπλωση της μετάλλαξης στην Ευρώπη λόγω του τουρισμού

Έντονη ανησυχία για νέο φονικό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού προκαλεί στους επιστήμονες η ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, που θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική και πλήττει κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε τον μικρότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα πλέον έχει εντοπιστεί σε 92 χώρες, ενώ προκαλεί νέο κύμα θανάτων στις χώρες της ανατολικής Ασίας, από την Ινδονησία έως τη Ρωσία. Πρόβλημα εντοπίζεται και στη Ηνωμένο Βασίλειο, κι ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τον Αύγουστο, η ινδική μετάλλαξη θα είναι η κυρίαρχη.

Ήδη, η Μόσχα ανακοίνωσε την Κυριακή ρεκόρ 144 θανάτων λόγω κορωνοϊού, ένας αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Σομπιάνιν τόνισε ότι μόνη λύση είναι οι εμβολιασμοί σε μεγάλη κλίμακα.

Τα εμβόλια έχουν ήδη συμβάλλει στην αναχαίτιση της πανδημίας στις πλουσιότερες χώρες, κυρίως σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους σημαίνει ότι η πανδημία αργεί να τελειώσει. Άλλωστε, η περίοδος που εκδηλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα συνδέεται και με τις διακοπές στην Ευρώπη, θέτοντας επί ποδός τις αρμόδιες αρχές.


Μέτρα και διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη


Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προχωρούν σε χαλάρωση περιορισμών. Η Ισπανία κατάργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο ισχύει και στην Ολλανδία, όπου έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί και σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης, ενώ στα νυχτερινά κλαμπ οι πελάτες θα μπορούν να μπαίνουν με αρνητικό PCR τεστ.

Το Βέλγιο χαλάρωσε επίσης τα μέτρα, όπως και η Ελβετία, με τον υπουργό Υγείας Αλέν Μπερσέ να εξηγεί ότι η μεγάλη χρήση των εμβολίων mRNA θα δώσει επαρκή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.


DELTA Variant COVID and Why It's Concerning!


Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Γερμανία, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά το 35% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το 53% έχει κάνει την πρώτη δόση. Το Βερολίνο το Σαββατοκύριακο έθεσε σε ειδικό καθεστώς την Πορτογαλία, απαγορεύοντας αφίξεις, πλην κατοίκων Γερμανίας και επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους. Παράλληλα, σύμφωνα με τους Times, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητά να υπάρξει ενιαία στάση της Ευρώπης έναντι των τουριστών από τη Βρετανία, που επίσης βλέπει τα κρούσματά της να αυξάνονται.

Οι γερμανικοί περιορισμοί στις αφίξεις από την Πορτογαλία έρχονται μετά τα στοιχεία ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί το 70% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας και το 51% των κρουσμάτων της χώρας. Η Πορτογαλία, με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων έως και 30% επέβαλε αυστηρότερους κανόνες την περασμένη εβδομάδα, επιβάλλοντας στην εστίαση να κλείνει νωρίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές. Σήμερα, η χώρα αποφάσισε να θέτει σε καραντίνα τους ανεμβολίαστους Βρετανούς.

Φόβοι για τη διασπορά της μετάλλαξης και στην Ελλάδα


Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στην Ελλάδα, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος θα είναι το κυρίαρχο μέχρι τα μέσα Αυγούστου και προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση των κρουσμάτων.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν περιοχές της Ισπανίας, όπως και η Καταλονία, όπου το 20% των κρουσμάτων οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα είναι η κυρίαρχη μέσα στις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδας.


Delta Variant Should 'Absolutely' Be Feared: Johns Hopkins



Μέτρα μέχρι και στο Ισραήλ

Πέραν της Ευρώπης, η Ινδονησία κατέγραψε πάνω από 21.000 κρούσματα κορωνοϊού. Ελέγχους στα εστιατόρια της Μπανγκόκ εξετάζει η Ταϊλάνδη, ενώ στη Μαλαισία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε lockdown διάρκειας ενός μήνα. Ανάλογη απόφαση έχει λάβει και το Μπαγκλαντές.

Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ενήλικο πληθυσμό να άρει τις επιφυλάξεις του και να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω ανησυχιών για την έξαρση της μετάλλαξης.

Μέτρα πήρε και η Αυστραλία, όπου στο Σίδνεϊ έβαλαν «λουκέτο» εστιατόρια, μπαρ και καφέ, ενώ αποφασίστηκε lockdown δύο εβδομάδες. Αιτία, ο εντοπισμός της μετάλλαξης Δέλτα σε 110 κρούσματα, αφότου ένας οδηγός ταξί εντοπίστηκε θετικός στα μέσα Ιουνίου. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε επειγόντως το κλείσιμο των ταξιδιωτικών οδών με την Αυστραλία για τρεις ημέρες.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν ακόμη και χώρες με πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, με ενδεικτικότερο παράδειγμα το Ισραήλ, που αν και τρέχει τη μεγαλύτερη εμβολιαστική εκστρατεία σερ όλον τον κόσμο, αποφάσισε την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos