Κορωνοϊός - Ιαπωνία: Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί φόβους για έκτακτα μέτρα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

29 Ιουνίου 2021 15:09

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πέμπτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών - Οι αρμόδιοι δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα

Φόβους για ένα νέο, πέμπτο κύμα της πανδημίας της νόσου Covid εκφράζουν οι αρχές στην Ιαπωνία την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο στις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού στο Τόκιο που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες ενισχύοντας το ενδεχόμενο για πέμπτο πανδημικό κύμα της νόσου Covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας κατέγραψαν χθες 317 κρούσματα. Την ίδια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 81. Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα στοιχεία των ειδικών ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται στη χώρα, ενισχύει την πιθανότητα λήψης πιο αυστηρών περιορισμών, ακόμη και έκτακτων μέτρων, ενόψει του μεγάλου αθλητικού γεγονότος που θα διεξαχθεί στη χώρα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ανησυχία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του ότι με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα εκτοξευτούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Την ίδια ώρα, ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο υπουργός που έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση της πανδημίας της νόσου Covid στην Ιαπωνία, τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει» να θέσει το Τόκιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν κριθεί απαραίτητο.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο αυξάνεται συνεχώς», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «NHK». Πάντως, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, Γιασουχίρο Γιαμασίτα έχει παραδεχτεί ότι θα προκύψουν νέα κρούσματα της νόσου Covid με αφορμή την διεξαγωγή των Αγώνων. «Ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα ληφθούν, άτομα που έχουμε μολυνθεί από τον ιό θα εισέλθουν στη χώρα … είναι αναπόφευκτο»...«Οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι εξαιρετικά σημαντικοί», τόνισε. Από την έναρξη της πανδημίας, η Ιαπωνία έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, 800 κρούσματα του κορωνοϊού και 14.700 θανάτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζον Κόατς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC), πυροδότησε την οργή των Ιαπώνων τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προχωρήσουν ακόμη και αν το Τόκιο τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε θα εξασφαλίσουν την διεξαγωγή ασφαλών αγώνων ανεξάρτητα από το εάν έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή όχι», δήλωσε ο Κόατς, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υπεύθυνος για τις προετοιμασίες των Αγώνων. «Με την προϋπόθεση ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους Ιάπωνες θεατές, το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε στους αθλητές την ευκαιρία να αγωνιστούν», πρόσθεσε.

Η πλειοψηφία των Ιαπώνων λέει «όχι» στη διεξαγωγή των Αγώνων

Πάντως, η πλειοψηφία της Ιαπώνων αντιτίθεται στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε πολίτες το Τόκιο και διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Asahi Shimbun» δείχνει ότι, το 38% των ερωτηθέντων ζητά την διεξαγωγή των Αγώνων όπως έχει προγραμματιστεί, το 27% επιθυμεί την διενέργειά τους κάποια άλλη στιγμή ενώ το 33% είναι θετικό στην ακύρωσή τους.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της εφημερίδας «Mainichi Shimbun» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει αντίθετο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι, ενώ το 30% λέει «ναι» στη διεξαγωγή τους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos