300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Ευρώπη «φλέγεται» – 48,8 °C από τον «Εωσφόρο» στη Σικελία – Στο παρελθόν το ρεκόρ της Ελλάδας

12 Αυγούστου 2021 18:53
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ευρώπη «φλέγεται» – 48,8 °C από τον «Εωσφόρο» στη Σικελία – Στο παρελθόν το ρεκόρ της Ελλάδας

test2

react2 2025

skandalis77

Η θερμοκρασία των 48 βαθμών που καταγράφηκε το 1977 στην Ελλάδα, ήταν το απόλυτο ρεκόρ για ολόκληρη την Ευρώπη.


Κι όμως ξεπεράστηκε αφού το θερμόμετρο έφτασε τους 48,8 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία, που έγινε το θερμότερο σημείο όλων των εποχών στην Ευρώπη. Ανά τη γηραιά ήπειρο καταγράφονται θερμοκρασίες που επιβεβαιώνουν τις πλέον απαισιόδοξες προειδοποίησεις επιστημόνων σε αυτήν την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 2000 χρόνων.

Στην Ιταλία το κύμα καύσωνα, που ονομάστηκε Εωσφόρος, πυροδότησε μέσα σε μια νύχτα 500 πυρκαγιές.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του εκπροσώπου της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισπανίας ότι σε 30 χρόνια ένα καλοκαίρι σαν το σημερινό θα θεωρείται ένα κρύο καλοκαίρι.

«Στην Ισπανία, δεν είμαστε άτρωτοι μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο», προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με τις πυρκαγιές, προσθέτοντας πως η χώρα του εισήλθε σε «ζώνη κινδύνου» εξαιτίας της άφιξης αυτού του κύματος καύσωνα.

Η Πορτογαλία, που γνώρισε το 2017 φονικές πυρκαγιές με περισσότερους από εκατό νεκρούς, «δεν θέλει να δει αυτό το σενάριο μία ακόμη φορά», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Στην Ιβηρική Χερσόνησο ο κίνδυνο πυρκαγιών ανεβαίνει μαζί με τη θερμοκρασία. Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ιδίως στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ (νότια Ισπανία) και τα θερμόμετρα να δείξουν έως και 45 βαθμούς Κελσίου.

Χθες, η θερμοκρασία έφθασε τους 42 βαθμούς στην επαρχία Σιουδάδ Ρεάλ (κεντρική Ισπανία).

Από την πλευρά της, η περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) απαγόρευσε το κάμπινγκ στο δάσος και τις αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως και ορισμένες αγροτικές εργασίες σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Για πρώτη φορά από το 1920, το διάσημο πάρκο Ρετίρο, το οποίο προτιμούν οι Μαδριλένοι αναζητώντας λίγη σκιά, αναμένεται να καταγράψει θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από αύριο έως την Κυριακή, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της AEMET, Ρουμπέν ντελ Κάμπο, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι θερμοκρασίες- ρεκόρ, οφείλονται στην εισβολή μιας μάζας πολύ θερμού αέρα από τη βόρεια Αφρική, εξηγούν οι δύο μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Κι ενώ η Μαδρίτη μετατρέπεται σε Βαγδάτη, στην βόρεια Αφρική το θερμόμετρο δείχνει 47 βαθμούς Κελσίου στην Αλγερία όπου και κατεγράφησαν περισσότερες απο 100 διαφορετικές πύρινες εστίες μέσα σε ενα 24ωρο, ενώ η χώρα θρηνεί 69 νεκρούς.

Στην Τυνησία το θερμόμετρο έδειχνε 50 βαθμούς Κελσίου ενώ εκδηλώθηκαν 300 διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιάς.

Το ρεκόρ της Ελλάδας

Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη (και ως τέτοια είναι καταγεγραμμένη στα επίσημα αρχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού), είναι οι 48 βαθμοί Κελσίου, που μετρήθηκαν στις 10 Ιουλίου 1977 στην Ελευσίνα και το Τατόι.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί:

48.0°C: Ελευσίνα, Αττική 10/7/1977
47.5°C: Νέα Φιλαδέλφεια, Αττική 26/6/2007
47.2°C: Τρίκαλα 23/8/1958
46.5°C: Φθιώτιδα 19/7/1973

Ο καύσωνας που έπληξε τη Θεσσαλία τον Αύγουστο του 1958, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 47,2 βαθμών στην πόλη των Τρικάλων, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 600 άτομα.

Ο πιο φονικός καύσωνας ωστόσο καταγράφηκε τον Ιούλιο του 1987 όταν τα 45αρια στο λεκανοπέδιο μιας Αθήνας που δεν ήταν εξοπλισμένη ακόμη με κλιματιστικά, στοίχισαν τη ζωή σε 4.000 ανθρώπους

Ο καύσωνας του Ιουνίου του 2007, που συνδέθηκε με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, ήταν ο ισχυρότερος μεταπολεμικά καύσωνας Ιούνιο μήνα. Ακολούθησαν οι καύσωνες του Ιουνίου του 1982 (μέγιστες θερμοκρασίες στη Ν. Φιλαδέλφεια 44,6°C και στα Τρίκαλα 43,8°C) και του Ιουνίου του 2014 (μέγιστες θερμοκρασίες στην Κάτω Τιθορέα 42,7°C στην Πυργέλα του Αργους 42,3°C και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 40,6°C).

Θύμα και η συγκομιδή

Οι απώλειες της συγκομιδής που οφείλονται σε επεισόδια καύσωνα και ξηρασίας τριπλασιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που υπογραμμίζει τη σημασία να υπάρξουν σκέψεις για καλλιέργειες προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters, οι ερευνητές βασίζονται στα δεδομένα γεωργικής παραγωγής και στα ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, καύσωνας, πλημμύρες, κύμα ψύχους) σε 28 ευρωπαϊκές χώρες (στη σημερινή ΕΕ των 27 και τη Βρετανία) μεταξύ 1961 και 2018, για να προειδοποιήσουν ότι σε κάθε κάυσωνα η παραγωγή σιτηρών μειώνεται από 3 εως 60%.

ertnews.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Μόλις 0,037% οι πιθανότητες να...
Κίνα: Τουλάχιστον 21 νεκροί απ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Νοέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

logo2
Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Ξεσήκωσε τη σκηνή του The Voice η παριανή Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου (Βίντεο)

Πάρος: Ξεσήκωσε τη σκηνή του The Vo...

15 Νοεμβρίου 2025
Τα 10 καλύτερα νησιά του 2025 και η Πάρος στην κορυφή

Τα 10 καλύτερα νησιά του 2025 και η...

15 Νοεμβρίου 2025
Market In: Μέσω της Flora βάζει «πόδι» στη Μύκονο

Market In: Μέσω της Flora βάζει «πό...

15 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Σχολικοί Αγώνες Ποδοσφαίρου: Νίκη - πρόκριση (3-0) για το ΕΠΑΛ Πάρου επί του ΓΕΛ Νάουσας

Σχολικοί Αγώνες Ποδοσφαίρου: Νίκη -...

20 Νοεμβρίου 2025
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φορέας υλοποίησης του νέου Νοσοκομείου Κω

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φορέας...

20 Νοεμβρίου 2025
Πάρος, Λεύκες: Κίνδυνοι από ολισθηρό δρόμο και πτώσεις δέντρων – Η Δημοτική Κοινότητα αιτείται ενέργειες

Πάρος, Λεύκες: Κίνδυνοι από ολισθηρ...

20 Νοεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ