Γερμανικά ΜΜΕ για Μίκη Θεοδωράκη: «Για τους Έλληνες ήταν η φωνή του λαού»

02 Σεπτεμβρίου 2021 13:15

«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο» γράφει το Focus

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη κυριαρχεί εδώ και λίγη ώρα στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία "Αλέξης Ζορμπάς" και το "Κάντο Χενεράλ" σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι». «Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ έχουν διακόψει τη ροή του προγράμματός τους και προβάλλουν ειδικά αφιερώματα.

«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια», γράφει η εφημερίδα Die Zeit και αναφέρεται στο στάτους "ήρωα" που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα. «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.

Στην είδηση του θανάτου του Έλληνα συνθέτη αναφέρθηκε και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με την επισήμανση της πολιτικής δράσης του Μίκη Θεοδωράκη ειδικά στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Sueddeutsche Zeitung: «Για τους Έλληνες ήταν η φωνή του λαού»

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι νεκρός», γράφει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επισημαίνοντας ότι για τους Έλληνες ήταν «η φωνή του λαού».

«Ο Έλληνας συνθέτης, συγγραφέας και πολιτικός πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 96 ετών», γράφει η γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι ο Θεοδωράκης ήταν λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του και απέκτησε διεθνή φήμη ως μουσικός, συγγραφέας, πολιτικός με κριτικό πνεύμα.

Για πολλούς Έλληνες, ο Θεοδωράκης ήταν η «φωνή του λαού». Ο ίδιος προσπαθούσε πάντα να προσεγγίσει τους πάντες και μισούσε την ελιτίστικη συμπεριφορά. Πίστευε ότι τα τραγούδια του θα μείνουν στους Ελλήνων, ακόμα κι όταν φύγει από τη ζωή: «Σήμερα τα τραγούδια μου απευθύνονται στον σύγχρονο και ευαίσθητο άνθρωπο». Ειδικά σε ιστορικά δύσκολους καιρούς, όπως η ελληνική δικτατορία 1967-1974, η μουσική του Θεοδωράκη θεωρήθηκε από τους ανθρώπους ως παρηγοριά, αλλά και ως ένδειξη αντίστασης».

«Deutsche Welle»: «Στην Ελλάδα ο Μίκης λατρεύτηκε ως άγιος»

«Μουσικός και λαϊκός ήρωας: Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης», είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής υπηρεσίας «Deutsche Welle». «Eπί σχεδόν 60 χρόνια επηρέασε την μουσική και την πολιτική σκηνή της Ελλάδας , γράφει η «Deutsche Welle».

«Στην πατρίδα του λατρεύτηκε σαν άγιος». Ο Μίκης Θεοδωράκης απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών», αναφέρει το άρθρο.

«Πολλοί συνδέουν το όνομά του με τη μουσική που έγραψε το 1964 για την ταινία που βραβεύτηκε τρεις φορές με Όσκαρ "Αλέξης Ζορμπάς" και τον έκανε διάσημο ανά τον κόσμο». «Το συρτάκι θεωρείται από πολλούς Έλληνες η επιτομή του ελληνικού λαϊκού χορού. Η ακολουθία των βημάτων εφευρέθηκε ειδικά για την ταινία».

«Αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο συνθέτης παραδοσιακής μουσικής: έγραψε πάνω από χίλια τραγούδια κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα περισσότερα από αυτά βασισμένα στο έργο Ελλήνων ποιητών και αποτελούν πλέον μέρος της εθνικής κληρονομιάς της χώρας... Συνέθεσε επίσης πολλές συμφωνίες, όπερες καθώς και μουσική δωματίου, μπαλέτου και ταινιών. Κι όμως: τα απλά, λαϊκά τραγούδια του, που έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική παράδοση και στα κείμενα των οποίων ζωντανεύει τους μεγάλους ποιητές της χώρας του, τον έκαναν σύμβολο του Αριστερού Αγώνα»

Aυστριακό δίκτυο «ORF»: Έγραψε ίσως το πιο διάσημο κομμάτι της ελληνικής μουσικής

 «Ο Έλληνας συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, απεβίωσε στην Αθήνα την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών», γράφει το αυστριακό δίκτυο ORF.

«Απέκτησε διεθνή φήμη ως μουσικός, συγγραφέας και πολιτικός. Το 1964 ο Θεοδωράκης δημιούργησε το θρυλικό τραγούδι για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» , ίσως το πιο διάσημο κομμάτι της ελληνικής μουσικής».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos