Τα Βελγικά ΜΜΕ για τον Μίκη: Ο τελευταίος Έλληνας ήρωας -Εκανε το συρτάκι δημοφιλές σε όλο τον πλανήτη

03 Σεπτεμβρίου 2021 14:50

Εκτενή αφιερώματα για τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, προβάλλουν σήμερα τα βελγικά ΜΜΕ.

H γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, ελεύθερος στις δεσμεύσεις του και στη μουσική του», τονίζει ότι ο χαμός του προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινωνία, καθώς ύστερα από τα βασανιστήρια και τις περιπέτειες που είχε ζήσει, φάνταζε στα μάτια της αθάνατος. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ η ελληνική σημαία στην Ακρόπολη κυματίζει μεσίστια, για να τιμήσει «τον τελευταίο Έλληνα ήρωα» ο οποίος ήταν διάσημος σε όλο τον κόσμο τόσο για την μουσική του όσο και για την πολιτική του δράση, σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, το οποίο στη συνέχεια καταγράφει την πολυτάραχη πορεία του Έλληνα μουσικοσυνθέτη στον καλλιτεχνικό και πολιτικό στίβο.

 Η «La Libre» χαρακτηρίζει τον Θεοδωράκη «σύμβολο της αντίστασης κατά της δικτατορίας» του οποίου η μουσική έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στην πολιτική δραστηριότητα του Θεοδωράκη ανάμεσα στην οποία ξεχωρίζει τον αντιδικτατορικό του αγώνα, την στήριξη στον Καραμανλή για την επαναφορά της δημοκρατίας, την πολιτική του διαδρομή από το ΚΚΕ έως την συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μέχρι την συμμετοχή του σε συλλαλητήρια την εποχή των μνημονίων.

To βελγικό πρακτορείο «Belga» σε αφιέρωμά του για τον θάνατο του «μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη» και «δημιουργού του συρτάκι», επισημαίνει ότι ο πρώην αντιστασιακός και αντίπαλος στη δικτατορία των συνταγματαρχών, Μίκης Θεοδωράκης, είχε γίνει διάσημος συνθέτοντας τη μουσική για την ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας» (1964), ένα τραγούδι που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Έκανε έτσι το συρτάκι δημοφιλές σε όλο τον πλανήτη. «Αυτός ο μουσικός έχει χτίσει σε όλη την καριέρα του ένα άφθονο έργο, το οποίο έχει γίνει το βασικό σάουντρακ της ζωής της χώρας του»

Μίκης Θεοδωράκης: Γνώρισε τους σημαντικότερους ανθρώπους της εποχής του -Ένα μοναδικό φαινόμενο [βίντεο]
Η φλαμανδόφωνη δημόσια ραδιοτηλεόραση VRT, σε εκτενές αφιέρωμά της, επισήμανε το εθνικό πένθος που κηρύχθηκε στην Ελλάδα για τον Θεοδωράκη, η σορός του οποίου θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Προβάλλονται, επίσης, οι αντιδράσεις από όλο τον πολιτικό κόσμο, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, με την μεγαλύτερη εντύπωση να κάνει το θερμό μήνυμα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Imamoglou σημειώνοντας ότι ο Θεοδωράκης είχε εργαστεί για την ελληνοτουρκική φιλία.

iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos