Λαρς Βιλκς: Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο του «βλάσφημου» Σουηδού σκιτσογράφου

04 Οκτωβρίου 2021 13:16

Ο 75χρονος, γνωστός από τα σκίτσα του Μωάμεθ που προκάλεσαν σάλο, έχασε τη ζωή του εχθές σε τροχαίο, μαζί με τους αστυνομικούς που τον φυλούσαν - Υπό διερεύνηση οι συνθήκες του δυστυχήματος - Είχαν γίνει δυο απόπειρες κατά της ζωής του και τον είχε επικηρύξει η Αλ Κάιντα

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση θανάτου του «βλάσφημου» Σουηδού σκιτσογράφου της εφημερίδας «Jyllands Posten», Λαρς Βιλκς, ο οποίος φέρεται να έχασε τη ζωή του, χθες, σε τροχαίο.

Ο 75χρονος Βιλκς, γνωστός από τα σκίτσα του Μωάμεθ που προκάλεσαν παγκόσμια αναταραχή στο μουσουλμανικό κόσμο το 2007, βρήκε τον θάνατο, όπως και οι αστυνομικοί που τον πρόσεχαν νύχτα - μέρα.

Η σουηδική αστυνομία αποκλείει να πρόκειται για κάτι άλλο πέρα από δυστύχημα ωστόσο, διενεργείται έρευνα, όπως σε οποιοδήποτε τροχαίο. Καθώς ενεπλάκησαν δύο αστυνομικοί, διενεργείται επίσης έρευνα από ειδική διεύθυνση της εισαγγελίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάποιο άλλο σενάριο, πέραν αυτού του δυστυχήματος, ο εκπρόσωπος έδωσε αρνητική απάντηση.

 Το δυστύχημα έγινε χθες το απόγευμα στον αυτοκινητόδρομο E4, κοντά στην κοινότητα Μάρκαριντ, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Σουηδός σκιτσογράφος και οι δύο αστυνομικοί, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό που κινείτο στο αντίθετο ρεύμα. Και τα δύο οχήματα πήραν φωτιά «μετά τη σύγκρουση».

Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα «Expressen», το αυτοκίνητο της αστυνομίας χωρίς διακριτικά, που κινείτο με μεγάλη ταχύτητα, πέρασε τη διαχωριστική μπάρα των δύο ρευμάτων- για ακόμη άγνωστο λόγο - προτού συγκρουστεί με το φορτηγό. Ο οδηγός του φορτηγού έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο και είναι βαριά τραυματισμένος, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Το γεγονός ότι το πρόσωπο που προστατεύαμε και οι δύο συνάδελφοι βρήκαν τον θάνατο σε αυτή την τραγωδία είναι αδιανόητο και φοβερά λυπηρό», δήλωσε η Καρίνα Πέρσον, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», επισημαίνει ότι, σε βάρος του Σουηδού σκιτσογράφου είχαν γίνει στο παρελθόν δύο απόπειρες δολοφονίας με αφορμή τα σκίτσα στα οποία σατίρισε τον προφήτη Μωάμεθ, ειδικά μάλιστα ένα του 2007, στο οποίο τον απεικόνιζε ντυμένο σαν αδέσποτο σκύλο. Μετά τον σάλο εξαιτίας των σκίτσων του, που ακολούθησαν αυτά του προφήτη Μωάμεθ τα οποία είχαν δημοσιευθεί στη Δανία το 2005, ο Λαρς Βιλκς ζούσε με σχεδόν μόνιμη αστυνομική φύλαξη, εξαιτίας απειλών από ισλαμιστές τζιχαντιστές.

Τη 14η Φεβρουαρίου του 2015, νεαρός Δανός παλαιστινιακής καταγωγής άνοιξε πυρ εν μέσω εκδήλωσης για την ελευθερία της έκφρασης στην Κοπεγχάγη, που οργανώθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ο Λαρς Βιλκς, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωνε η πρεσβεία της Γαλλίας, βγήκε σώος και αβλαβής αφού τον απομάκρυναν οι σωματοφύλακές του, αλλά ο Δανός σκηνοθέτης που βρισκόταν στο κοινό έπεσε νεκρός από τα πυρά του δράστη, ο οποίος αργότερα το ίδιο βράδυ σκότωσε φύλακα συναγωγής στην Κοπεγχάγη. Ο ένοπλος έπεσε νεκρός την επομένη το πρωί κατά τη διάρκεια αναμέτρησης με τη δανική αστυνομία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρίκαρντ Λούντκβιστ, έσπευσε σήμερα να δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα αν ο θάνατός του εγείρει υποψίες για εγκληματική ενέργεια. Εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Λαρς Βιλκς ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστος εκτός Σουηδίας πριν από το σκίτσο του Μωάμεθ. Στη χώρα του, ήταν περισσότερο γνωστός για την κατασκευή ενός γλυπτού από ξύλο στη νότια Σουηδία, το οποίο προκάλεσε μία μακρά νομική διαμάχη καθώς δεν είχε λάβει τη σχετική άδεια. Του επιβλήθηκε πρόστιμο, αλλά το παραθαλάσσιο γλυπτό παραμένει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Η ζωή του Σουηδού σκιτσογράφου άλλαξε άρδην πριν από 13 χρόνια σχεδίασε ένα σκίτσο του Μωάμεθ σε σώμα ενός σκύλου. Τα σκυλιά θεωρούνται ακάθαρτα από τους συντηρητικούς μουσουλμάνους και ο ισλαμικός νόμος γενικά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη, ακόμη και ευνοϊκή, υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειδωλολατρία.

Τότε η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα επικήρυξε τον Βιλκς έναντι 100 χιλιάδων δολαρίων. Το 2010, δύο άνδρες προσπάθησαν να κάψουν το σπίτι του στη νότια Σουηδία ενώ πέρυσι, μια γυναίκα από την Πενσυλβάνια παραδέχτηκε την ενοχή της για ένα σχέδιο δολοφονίας εναντίον του.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos