ΗΠΑ: Με τεστ τεστοστερόνης θα κατατάσσονται οι τρανς κολυμβήτριες σε κατηγορία γυναικών ή ανδρών

02 Φεβρουαρίου 2022 21:15

Σύμφωνα με την απόφαση της Αμερικανικής Κολυμβητικής Ένωσης, το ποσοστό της τεστοστερόνης στο αίμα της αθλήτριας δείχνει εάν μία διεμφυλική κολυμβήτρια διαθέτει «αθέμιτο πλεονέκτημα» έναντι των συναθλητριών της - Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις για τις εκπληκτικές επιδόσεις της Λία Τόμας, η οποία γεννήθηκε άνδρας

Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον της τρανς Λία Τόμας στην κολύμβηση καθώς η αμερικανική Κολυμβητική Ένωση αλλάζει τα δεδομένα συμμετοχής των διεμφυλικών αθλητριών.

Η νέα πολιτική που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής ένωσης «USA Swimming» έρχεται την ώρα που η 22χρονη τρανς κολυμβήτρια δέχεται πυρά από τους αντιπάλους της που επικαλούνται ότι, από βιολογικής πλευράς, έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες συναθλήτριές της, εφόσον γεννήθηκε άνδρας.

«Ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό όχημα για την σωματική και ψυχική υγεία και, για το λόγο αυτό, η αμερικανική κολυμβητική ένωση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για μεγαλύτερη συμμετοχή των αθλητών αλλά και στην ισότητα των δύο φύλων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Προκειμένου να εξισορροπηθούν αυτές οι δύο προτεραιότητες, χαράσσονται συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές τόσο για την ελίτ των αθλητών αλλά για όσους/όσες συμμετέχουν σε μικρότερες κατηγορίες. ... Η πολιτική για τη συμμετοχή των τρανς αθλητών στις ΗΠΑ βασίζεται σε επιστημονικές και ιατρικές μεθόδους με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία έτσι ώστε να παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις διεμφυλικές αθλήτριες και να μετριάσει τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την ανδρική εφηβεία και φυσιολογία», προσθέτει.

Η αμερικανική κολυμβητική ένωση εξηγεί επίσης ότι, μία ομάδα από τρεις ανεξάρτητους ιατρούς εμπειρογνώμονες θα εφαρμόσει τη νέα πολιτική που θα ισχύσει άμεσα για τους αθλητές.

Όπως αναφέρει το BBC, η τριμελής επιτροπή θα αποφανθεί για το αν η «προηγούμενη φυσική ανάπτυξη μιας τρανς αθλήτριας ως άνδρα» της δίνει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Οι τρανς αθλήτριες θα υποβάλλονται επίσης σε τεστ τεστοστερόνης επί 36 μήνες πριν από τους αγώνες, έτσι ώστε να μπορεί η επιτροπή να αποφανθεί εάν έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των συναθλητριών τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για όλο αυτό το διάστημα, η τρανς αθλήτρια πρέπει να εμφανίζει ποσοστό τεστοστερόνης χαμηλότερο ή ίσο με 5 nanomol ανά λίτρο - αν έχει περισσότερο, θα μπορεί να αγωνιστεί μόνον στην κατηγορία των ανδρών.

Η 22χρονη τρανσέξουαλ κολυμβήτρια Λία Τόμας βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης, με την κατηγορία ότι έχει το πλεονέκτημα της δύναμης ενός άνδρα, αφού γεννήθηκε άντρας.

Η παρουσία της νεαρής αθλήτριας στις πισίνες των πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων (NCAA) έχει αφήσει εποχή.

Έχοντας τερματίσει 38 δευτερόλεπτα νωρίτερα από την 2η στα 1.500 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης και άλλα 14 δευτερόλεπτα στα 400 μέτρα, πολλοί κάνουν λόγο για αδικία προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Λία, σε αντίθεση με τις άλλες συναθλήτριές της, είναι πιο δυνατή.

Η ίδια όμως σφυρίζει... αδιάφορα στις «κακές γλώσσες».

«Η κολύμβηση ήταν πάντα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Πριν τη μετάβαση στο νέο μου σώμα, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον μου στην κολύμβηση και το αν θα μπορώ να συνεχίσω. Χαίρομαι που μου δίνεται αυτή η δυνατότητα και θεωρώ πως είναι δίκαιο», λέει χαρακτηριστικά.

Η Λία ξεκίνησε το κολύμπι ως αθλητής στην ανδρική ομάδα κολύμβησης στο «Pen State» για μια τριετία, πριν προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos