Ακραίος καύσωνας στην Ευρώπη - Κόκκινος συναγερμός στη Βρετανία

16 Ιουλίου 2022 11:52

Δροσιά στα πάρκα και τα συντριβάνια αναζητούν οι Λονδρέζοι -«Μην πίνετε αλκοόλ» συστήνουν οι ειδικοί στους Βρετανούς - Σε πύρινο κλοιό Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία

Ακραίος καύσωνας πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης με την Βρετανία να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών.
Την ώρα που σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης καταγράφονται υψηλότατες θερμοκρασίες, και σε κάποιες περιοχές, ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου, μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές σε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία καίγοντας σπίτια και απειλώντας περιουσίες.

Η Βρετανία «φλέγεται»
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάνοντας λόγο για ακραίο καύσωνα, ειδικά σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας την Δευτέρα και την Τρίτη όταν η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη γηραιά αλβιώνα βρίσκονται επί ποδός συστήνοντας στις ευάλωτες ομάδες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Το εθνικό σύστημα υγείας «NHS« προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αυξηθούν οι εισαγωγές ασθενών λόγω της ζέστης. Σιδηροδρομικές εταιρείες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ακυρωθούν δρομολόγια εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες - σύμβουλοι της κυβέρνησης του Λονδίνου συνέστησαν στους πολίτες να αποφύγουν το αλκοόλ τις ημέρες που θα έχει αφόρητη ζέστη, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Sun».

Το σχετικό δημοσίευμα σχολιάζει ότι, οι Βρετανοί καλούνται να στερηθούν τη μπύρα καθώς οι ειδικοί συστήνοντας την αποφυγή οινοπνεύματος εν μέσω καύσωνα.
Οι νύχτες θα είναι επίσης εξαιρετικά ζεστές για το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στις αστικές περιοχές.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, στις 25 Ιουλίου του 2019.
Ο «κόκκινος συναγερμός« στον οποίο βρίσκεται από σήμερα η Βρετανία ή αλλιώς το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας.
Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα - και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου-- ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν.

Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία και το Βέλγιο ετοιμάζονται επίσης για καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους τους 38 βαθμούς αντίστοιχα.

Μεγάλες πυρκαγιές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία

Στη Γαλλία, ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα τα επόμενα 24ωρα, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία στον ιστότοπό της, ενώ σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές, λόγω των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, ιδίως στα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα μέχρι χθες να έχουν απομακρυνθεί προληπτικά από τις εστίες τους 6.000 κάτοικοι.
Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, τα οποία έχουν ήδη επιχειρούν στη Γαλλία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Monde», εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Μια από τις δύο φωτιές στη Ζιρόντ , κοντά στην πόλη Λαντιρά νότια του Μπορντό, όπου έχουν καεί 42.000 στρέμματα, έχουν κλείσει δρόμοι και έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους άλλοι 480 κάτοικοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε σχεδόν 1.000.
Η άλλη πυρκαγιά, η οποία έχει κάνει στάχτη 31 στρέμματα, ξέσπασε κατά μήκος της Ακτής του Ατλαντικού στη Γαλλία, κοντά στον «Αμμόλοφο του Πιλά», τον υψηλότερο αμμόλοφο στην Ευρώπη, στην περιοχή του Κόλπου του Αρκασόν.

Στην Πορτογαλία, πάνω από δύο χιλιάδες πυροσβέστες εδώ και μέρες προσπαθούν να περιορίσουν τις τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.
Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 60 τραυματίστηκαν.
Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει στάχτη στην Πορτογαλία περίπου 300.000 στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση από το 2017, όταν οι φονικές πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, εξαιτίας των οποίων εκκενώθηκαν πολλές κοινότητες, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η φωτιά στην Εστρεμαδούρα, στα σύνορα με την Πορτογαλία, όπου έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα τις τελευταίες ημέρες. Οι φλόγες πλησιάζουν και απειλούν το Εθνικό Πάρκο Μονφράγκουε, μια προστατευόμενη ζώνη.

Μια άλλη δασική πυρκαγιά που ανησυχεί τις ισπανικές αρχές είναι αυτή του Μίνχας, σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τη Μάλαγα. Σύμφωνα με τους διασώστες, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους 2.300 άνθρωποι.
Η ζέστη δεν επιτρέπει ούτε στιγμή ανάπαυλας στους Ισπανούς που θα πρέπει να περιμένουν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να δροσίσει λίγο. Στην Πορτογαλία το θερμόμετρο έφτασε προχθές στους 47 βαθμούς στα βόρεια, ρεκόρ όλων των εποχών για μήνα Ιούλιο. Σήμερα η μέγιστη έπεσε στους 41 βαθμούς.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos