Εντοπίστηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου -Ονομάσθηκε Cronos

22 Αυγούστου 2022 14:09

Επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εργασιών στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ έκαναν σήμερα, Δευτέρα 22 Αυγούστου, οι εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, καθώς εντόπισαν τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων EΝΙ ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δύο εταιρείες. Το κοίτασμα ονομάσθηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

 Τεράστιο κοίτασμα
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.

«Ενθαρρυντικά αποτελέσματα»
«Αυτή η επιτυχημένη ερευνητική γεώτρηση στο Cronos-1 είναι μια άλλη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης, η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών παροχής αερίου σε Ευρώπη», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος εξερεύνησης της Total, Kevin McLachlan.

Οι εργασίες της γεώτρησης ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου με το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer». Σε δηλώσεις της η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πειλήδου, έκανε λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos