Βγαίνουν στους δρόμους τα «Made in Turkey» λεωφορεία που φορτίζουν σε 15 λεπτά

29 Αυγούστου 2022 14:22

Τα πρώτα τους δρομολόγια είναι έτοιμα να εκτελέσουν τα τουρκικά ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία, σύμφωνα με τους γείτονές μας, ενσωματώνουν ένα προηγμένο σύστημα υπερταχείας φόρτισης.

Σε πλήρως ηλεκτρικούς ρυθμούς κινούνται τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν εστιάσει στην εξέλιξη μηδενικών ρύπων τετράτροχων προϊόντων που θα προσδώσουν οικονομικά οφέλη στη χώρα, προάγοντας, παράλληλα, τη βιώσιμη κινητικότητα.

Πέρα από το πολυαναμενόμενο πρώτο 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο της κοινοπραξίας TOGG, η τουρκική χώρα έχει επενδύσει στην κατασκευή μηδενικών ρύπων λεωφορείων που θα κατακλύσουν τους δρόμους της χώρας, αλλάζοντας εκ βάθρων το προφίλ των αστικών μετακινήσεων.

To τελευταίο ενδιαφέρον προϊόν των γειτόνων μας είναι ένα αστικό λεωφορείο που αποτελεί το προϊόν συνεργασίας της τουρκικής εταιρείας παραγωγής αμυντικών συστημάτων Aselsan με την εταιρεία ηλεκτρομηχανικών εφαρμογών TEMSAN που χαίρει της υποστήριξης του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

ηλεκτρικά λεωφορεία τουρκία
Το νέο ηλεκτρικό λεωφορείο είναι καθόλα έτοιμο να βγει στους δρόμους για την εκτέλεση του πρώτου του δρομολογίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην επαρχία της Σαμψούντας, στο περιθώριο μίας περίλαμπρης εκδήλωσης.

Μεγάλο προσόν του οχήματος αποτελεί η δυνατότητά φόρτισης της μπαταρίας ιόντων λιθίου μέσα σε μόλις 15 λεπτά, χάρη στην ενσωμάτωση ενός προηγμένου συστήματος υπερταχείας φόρτισης, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι.

Παρ’ όλα αυτά, η αυτονομία του λεωφορείου δεν υπερβαίνει τα 80 χλμ., γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν το όχημα μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο εύρος δρομολογίων.

«Θα μπορούσαμε να “εξοπλίσουμε” τα λεωφορεία με 300-400 χλμ. (αυτονομίας), απλά αλλάζοντας το σύστημα μπαταριών. Όταν, όμως, υπολογίσαμε το κόστος, αποφασίσαμε πως αυτά τα λεωφορεία (με τα 80 χλμ. αυτονομίας) είναι η καλύτερη επιλογή», ανέφερε ο δήμαρχος της επαρχίας της Σαμσούντας, Mustafa Demir.

Η εφημερίδα Daily Sabah επισημαίνει ότι η Σαμσούντα έχει παραλάβει 10 οχήματα, ενώ μέσα στις προσεχείς μέρες αναμένεται να γίνει η παραλαβή ακόμα πέντε.

«Για πρώτη φορά στην Τουρκία, ηλεκτρικά λεωφορεία που ενσωματώνουν μπαταρίες ιόντων λιθίου με σύστημα υπερταχείας φόρτισης κάνουν την εμφάνισή τους στην Σαμσούντα. Τα test drives έχουν ολοκληρωθεί και πλέον τα λεωφορεία θα χρησιμοποιηθούν κανονικά», προσθεσε ο δήμαρχος της επαρχίας, εστιάζοντας, παράλληλα, στον καθοριστικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία στη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών.

«Παρόλο που χτίσαμε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν καταφέραμε να παρέχουμε την απαραίτητη άνεση στους κατοίκους της πόλης, ειδικά στον τομέα της δημόσιας συγκοινωνίας. Ως εκ τούτου βάζουμε μπροστά τα ηλεκτρικά λεωφορεία, ακολουθώντας το στρατηγικό σχέδιο που εκπονήσαμε για τις μεταφορές».

carandmotor.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos