Βουλιάζει η Μεγάλη Βρετανία -Σε χαμηλό 66 ετών η παραγωγή αυτοκινήτων

28 Ιανουαρίου 2023 19:34

Τις καταστροφικές συνέπειες του «Brexit» βιώνει η Μεγάλη Βρετανία, βλέποντας τον αριθμό των νέων αυτοκινήτων που παράγονται στο έδαφός της να μειώνονται στα επίπεδα του 1956.

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε η παραγωγή οχημάτων στη Μεγάλη Βρετανία το 2022, φτάνοντας στα αποκαρδιωτικά επίπεδα του 1956.

Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως πληρώνει την απόφαση της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της ανάγκασε αρκετούς κατασκευαστές να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους και να περιορίσουν την έκθεσή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, το 2022 η παραγωγή νέων αυτοκινήτων στο έδαφος της «γηραιάς Αλβιώνας» μειώθηκε κατά 9,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τις 775.014 μονάδες αντί των 859.575 μονάδων το 2021.

 Η παραπάνω επίδοση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μεγάλη Βρετανίας μάς ταξιδεύει στο μακρινό 1956, όντας η χειρότερη των τελευταίων 66 ετών, μαρτυρώντας το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας μετά και το περίφημο «Brexit».

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία επιχειρεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης, εγκαταλείποντας ακόμα και εκείνες τις πρακτικές που μέχρι σήμερα θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει επιτυχημένες, η Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός χάρτη και να χάσει ένα πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν καθώς και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 Να σημειώσουμε ότι ενώ ο αριθμός των οχημάτων που κατασκευάστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε το 2022 κατά 9,4%, η πτώση στις εξαγωγές κατά 14% παρέσυρε τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία σε χαμηλά 66 ετών.

Στην περίπτωση μάλιστα που συγκρίνει κανείς την επίδοση του 2022 με τις χρονιές που προηγήθηκαν του ξεσπάσματος της πανδημίας του COVID-19, η πτώση ξεπερνά το απογοητευτικό ποσοστό του 40%.

Πέρα, λοιπόν, από το Brexit και της απόφασης κατασκευαστών να αποχωρήσουν από τη Μεγάλη Βρετανία -ένας από αυτούς ήταν η Honda η οποία έκλεισε οριστικά το εργοστάσιό της-, ανάμεσα στους παράγοντες που βύθισαν τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν τα απόνερα της πανδημίας του COVID-19 και η έλλειψη ημιαγωγών, η οποία με τη σειρά της δεν επέτρεψε σε ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να εκτελέσουν τις παραγγελίες που δέχθηκαν την περασμένη χρονιά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos