Ανταρσία στην Ιταλία -Οι κάτοικοι ανοίγουν τις μπάρες στα παλιά diesel

08 Σεπτεμβρίου 2023 10:58

Οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων ανάγκασαν την ιταλική κυβέρνηση να αναβάλει την απαγόρευση των παλιών diesel σε μια περιφέρεια της χώρας.

Ηχηρό «όχι» είπαν οι κάτοικοι μιας περιφέρειας στην Ιταλία, στο μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας των παλαιών diesel αυτοκινήτων κατά τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η έναρξη ισχύος του.

Ειδικότερα, με στόχο την αποφυγή της επιβολής κυρώσεων από τη ΕΕ για υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η περιφέρεια του Πεδεμόντιου, με πληθυσμό πάνω από 4,3 εκατ. κατοίκους, σχεδίαζε να εφαρμόσει απαγόρευση κυκλοφορίας των diesel αυτοκινήτων έως και Euro 5 κατά τη διάρκεια της ημέρας, για όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Η απαγόρευση θα αφορούσε όλους τους δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, οι οποίοι ξεπερνούν σε αριθμό τους 70, και θα ίσχυε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 15 Απριλίου 2024.

diesel αυτοκίνητα
Παρ’ όλα αυτά, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου η ιταλική κυβέρνηση εκτροχίασε τα σχέδια της συγκεκριμένης περιφέρειας, προχωρώντας στην αναβολή του μέτρου, κατόπιν διαμαρτυριών από τους κατοίκους των πόλεων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πράσινης Μετάβασης της Ιταλίας, Gilberto Pichetto Fratin, η εφαρμογή του μέτρου αναβάλεται για την 1η Οκτωβρίου του 2024, προσθέτοντας ότι θα ισχύσει αποκλειστικά στους δήμους με πληθυσμό πάνω από 30.000 κατοίκους.

Ένας από τους λόγους που αυξήθηκε το ελάχιστο όριο κατοίκων, είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότηταν των δήμων με 10.000 κατοίκους δεν διαθέτουν ένα λειτουργικό δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους πολίτες που θα αναγκάζονταν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους κλειδωμένο στο γκαράζ τους.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των παλαιών diesel αυτοκινήτων θα επηρέαζαν πάνω από 600.000 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 140.000 Euro 5 πετρελαιοκίνητων οχημάτων, όπως και κάποιων παλιάς τεχνολογίας βενζινοκίνητων.

Σημειώνεται ότι η περιφέρεια του Πεδεμόντιου είναι αυτή με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στην Ιταλία, ενώ το 2021 τα όρια για την αιθαλομίχλη ξεπεράστηκαν κατά 140 φορές.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos