Έρχεται ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία -Πότε θα είναι έτοιμος

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η έναρξη υλοποίησης του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά που θα διευκολύνει τη σύνδεση της χώρας μας με την Αλβανία.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταφορές» του Υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση ο οδικός άξονας Ιωαννίνα- – Κακαβιά.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027, στο Μέτσοβο έπειτα από σχετική ερώτηση του περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Το έργο αφορά σε οδικό άξονα μήκους περίπου 70 χλμ. που θα αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας Οδού, από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων.

Όπως ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου, έχει προχωρήσει η απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης της υπόψη σύμβασης, έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων.

αυτοκινητόδρομος
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσής του είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης. Εφόσον, λοιπόν, οι υπογραφές «πέσουν» μέσα στο έτος, το έργο ενδέχεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος του 2028.

Η επέκταση της Ιόνιας Οδού ως τα ελληνοαλβανικά σύνορα αποτελεί ένα αίτημα αρκετών δεκαετιών για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά έμενε στον «πάγο» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, το έργο χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το Ιωάννινα-Καλπάκι μήκους 46,4 χλμ. με 6 ανισόπεδους κόμβους και το Καλπάκι-Κακαβιά με μήκος 23,11χλμ. Συνολικά θα γίνει αναβάθμιση σε μήκος 67,5 χιλιόμετρα.

Το Ιωάννινα-Κακαβιά βελτιώνει τη συνδεσιμότητα της ΠΕ Ιωαννίνων με την υπόλοιπη Ελλάδα έχοντας καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει, επίσης, τον Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων και μέσω της Εγνατίας Οδού τον Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως επίσης τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με τους κύριους οδικούς άξονες.

Το Ιωάννινα-Κακαβιά αποτελεί τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου», ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού άξονα μήκους 1.500 χλμ. στις ακτές της Αδριατικής και του Ιονίου που θα διατρέχει συνολικά 7 χώρες (Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα). Εκτείνεται από την Τεργέστη (Βόρεια Ιταλία) έως την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos