«Βόρεια Βέλη»: Παγκόσμια ανησυχία για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο -Τι εκτιμούν αναλυτές

Σε νέα φάση μπήκε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς τρία 24ωρα μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο στρατός του Ισραήλ έχει ξεκινήσει χερσαία επίθεση στον Νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού, στόχος της εισβολής είναι η διάλυση στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ, σε μια σειρά από χωριά πλησίον της μεθορίου Λιβάνου-Ισραήλ. Πρόκειται για θύλακες «επικίνδυνους για την ασφάλεια του ισραηλινού λαού στο βόρειο τμήμα της χώρας μας», αναφέρει η ανακοίνωση του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις επέκτειναν την εκστρατεία κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης μετά την εξόντωση την Παρασκευή του Νασράλα στη Βηρυτό και παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικών κρατών για εκεχειρία. Το Ισραήλ έστρεψε την προσοχή του στον Λίβανο καθώς ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε στασιμότητα.

Η ισραηλινή επιχείρηση «Βόρεια Βέλη»
Ανακοινώνοντας τις χερσαίες επιδρομές στον Νότιο Λίβανο, το Ισραήλ είπε ότι η εκστρατεία με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Βόρεια Βέλη», θα συνεχιστεί σύμφωνα με την εκτίμησή του για την κατάσταση και «παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία».


Οι IDF είπαν ότι επιχειρούν βάσει ενός «μεθοδικού σχεδίου που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες».

«Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την επίτευξη των στόχων του πολέμου και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τους πολίτες του Ισραήλ και να επιστρέψουν οι πολίτες του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», ανέφερε ο IDF.

Στόχος των Ισραηλινών η εξόντωση δυνάμεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
Σύμφωνα με τον Ελάια Μάγκνιερ, στρατιωτικό αναλυτή με έδρα τις Βρυξέλλες, οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο αυξάνονται σε μέγεθος, με πιθανότατο στόχο να περικυκλώσουν και να εξουδετερώσουν τις ειδικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, δύο μονάδες νότια και μία μονάδα βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

«Δεν συμβαίνει αυτό που μας λένε οι Ισραηλινοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι Ισραηλινοί έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον 18 ταξιαρχίες. «Άρα μιλάμε για 70.000 έως 100.000 στρατιώτες», δήλωσε ο Μάγκνιερ στο Al Jazeera.

Ισραηλινά πλήγματα σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο και στη Δαμασκό
Το Ισραήλ έπληξε τον μεγαλύτερο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο κοντά στη Σιδώνα -στα νότια της χώρας- τις πρώτες πρωινές ώρες, ανέφεραν λιβανέζικα ΜΜΕ.

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος βομβαρδισμού που εξαπέλυσε το Ισραήλ ήταν το σπίτι Παλαιστίνιου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Δεν είναι ως αυτό το στάδιο σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι Αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανέζικου παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φατάχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.

Ισραηλινά μαχητικά και drones έπληξαν επίσης «αριθμό στόχων» στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο τριών αμάχων - ανάμεσά τους και της γνωστής στη χώρα τηλεπαρουσιάστριας Σαφάα Αχμέντ, τον τραυματισμό άλλων εννέα και «σημαντικές καταστροφές» σε περιουσίες, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.

{https://youtu.be/dt-vw2vPTbk}

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν από την 23η Σεπτεμβρίου ακατάπαυστους, εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανέζικα σώματα ασφαλείας, περί τα μεσάνυχτα έγιναν έξι νέοι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, τομείς που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ, λίγη ώρα αφού ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εσπευσμένα για την ασφάλειά τους.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση, με τις IDF να αναφέρουν ότι μία εξ αυτών κατέστρεψε αποθήκη εκτοξευτών πυραύλων εδάφους-αέρος κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Λίβανος: Όστιν και Γκάλαντ συμφωνούν στην «ανάγκη να διαλυθούν υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάx
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πεισμένος, όπως και ο Iσραηλινός ομόλογός του Ιωάβ Γκάλαντ, για την «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ.

Ο Όστιν προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ έκανε τα σχόλια αυτά σε συνδιάλεξη που είχε το βράδυ με τον Ισραηλινό ομόλογό του και «συμφώνησαν στην ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να είναι εγγυημένο ότι η λιβανέζικη Χεζμπολάχ δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ».

Πάντα κατά την ανακοίνωση, ο Όστιν κρίνει ταυτόχρονα πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».

Ανησυχία της Δύσης για τις ισραηλινές επιχειρήσεις -Θα οδηγήσουν σε νέα κατοχή εδαφών του Λιβάνου;
Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε, πάντως, την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε μεγαλύτερης κλίμακας και χρονικής διάρκειας επιχείρηση, που θα διακινδυνεύσει μια ανοικτή σύγκρουση με το Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που έχει γνώση των εξελίξεων.

Πρώην αξιωματούχος της CIA και νυν αναλυτής του Middle East Institute ο Ντάγκλας Λόντον σημείωσε ότι με μια περιορισμένης κλίμακας εισβολή το Ισραήλ «μειώνει τον κίνδυνο επιδρομών της Χεζμπολάχ χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο θυμάτων για τις ΙDF. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αντιθέτως, μια πιο εκτεταμένη χερσαία εισβολή μέχρι τον ποταμό Λιτάνι θα διευκολύνει τη Χεζμπολάχ δημιουργώντας στόχους για ενέδρες και ανταρτοπόλεμο».

Αλλά σε συνέντευξή της στο Bloomberg η Λιβανοαμερικανίδα διευθύντρια του προγράμματος Επίλυσης Συγκρούσεων στο Middle East Institute, Ράντα Σλίμι, σημείωσε ότι και το 1982 η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο «ξεκίνησε ως περιορισμένη επιχείρηση».

«Διήρκεσε λίγους μήνες και τελικά κατέληξε σε κατοχή τμήματος του νοτίου Λιβάνου, που κράτησε μέχρι το 2000», πρόσθεσε.

Αποσύρθηκαν λιβανέζικα στρατεύματα από τα σύνορα με το Ισραήλ
Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, στην πρώτη του ομιλία μετά τον θάνατο του Νασράλα, δήλωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσης είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του Ισραήλ «σε υποστήριξη στη Γάζα».

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητές μας», διαβεβαίωσε ακόμη, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη στη Γάζα».

Με ανακοίνωσή της τη νύχτα η Χεζμπολάχ ανέφερε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» σε δενδρόφυτες περιοχές στις λιβανικές κοινότητες Αντάισα και Κφαρκίλα. Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Στο μεταξύ, τα λιβανέζικα στρατεύματα αποσύρθηκαν περίπου 5 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Ο στρατός του Λιβάνου έχει μείνει ιστορικά στο περιθώριο των μεγάλων συγκρούσεων με το Ισραήλ και τον τελευταίο χρόνο των εχθροπραξιών δεν έχει βάλλει εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και στη Βηρυτό τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή
Νωρίτερα χθες, προφανώς υπό τον φόβο διάχυσης του πολέμου και εμπλοκής και του Ιράν και άλλων πληρεξουσίων του, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν «μερικές χιλιάδες» ακόμη στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να υπερασπιστούν εν ανάγκη το Ισραήλ, δήλωσε το Πεντάγωνο μετά την έναρξη περιορισμένων στοχευμένων επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο.

Οι νέες δυνάμεις θα ανεβάσουν των συνολικό αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στην ευρύτερη περιοχή στις 43.000.

Η αυξημένη παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει και πολλά πολεμικά αεροσκάφη και μοίρες επιθετικών μαχητικών, δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το σύνολο περιλαμβάνει μικρό αριθμό άλλων στρατευμάτων για να ενισχύσουν επίσης τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μετά τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε ότι παρατείνει προσωρινά την ανάπτυξη της ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και τα πολεμικά αεροσκάφη που φέρει. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η ομάδα κρούσης του USS Abraham Lincoln θα παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για περίπου έναν μήνα.

Νέα έκκληση Ουάσιγκτον και Λονδίνου για εκεχειρία
Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, επανέλαβαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του τη νύχτα τις εκκλήσεις για εκεχειρία καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι δύο ΥΠΕΞ «συζήτησαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τη σημασία της συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών για την εγκαθίδρυση ασφάλειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Μπλίνκεν και Λάμι μίλησαν ακόμη για τις από κοινού προσπάθειές τους σχετικά με επίλυση της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πρόταση εκεχειρίας τριών εβδομάδων που παρουσίασε η Ουάσιγκτον και 11 σύμμαχοί της την περασμένη εβδομάδα.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos