300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Συμφωνία Μακρόν-Μητσοτάκη-Μελόνι για συντονισμό ενεργειών σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών μέσων στην Α. Μεσόγειο

05 Μαρτίου 2026 14:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΜΑΚΡΟΝ
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΜΕΛΟΝΙ
Συμφωνία Μακρόν-Μητσοτάκη-Μελόνι για συντονισμό ενεργειών σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών μέσων στην Α. Μεσόγειο

test2

test2

skandalis77

Newsroom (1) Newsroom (1)

«Μέσα σε ένα πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε σήμερα το πρωί την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει διαδοχικά με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών μέσων στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο και να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην Κύπρο ο Βρετανός υπ. Άμυνας

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Βρετανός υπουργός 'Αμυνας Τζον Χίλι σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που προκλήθηκε μετά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην βρετανική στρατιωτική βάση του Ακρωτηρίου.

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον των Βρετανών για τα τεκταινόμενα και για την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Λονδίνου και Λευκωσίας εξαιτίας των κακών χειρισμών της Βρετανίας ώστε ο ύπατος αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, ο πρέσβης δρ Κυριακός Κούρος έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων σε κορυφαία μέσα ενημέρωσης όπως το BBC, το SKY Νews, το δημοφιλές πρόγραμμα Newsnight κ.α.. Σε όλες του τις συνεντεύξεις οι βρετανοί δημοσιογράφοι τον ρωτούν για την δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει η Λευκωσία για τους χειρισμούς του Λονδίνου στις αρχές τις εβδομάδας και αν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις των δύο κρατών.

Ο δρ. Κούρος μεταξύ άλλων μίλησε για την ανησυχία που επικρατεί στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο πλήττεται επιτυχώς από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο ίδιος τόνισε πως στις βρετανικές βάσεις δεν διαμένει μόνο βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και μεγάλος αριθμός Κυπρίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στις περιοχές αυτές.

Ο Κύπριος διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στην έντονη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου τις τελευταίες ημέρες, με τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς και επαφές σε επίπεδο υπουργών και συμβούλων εθνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη κινητοποιήσει συμμάχους της για την ενίσχυση της ασφάλειας στο νησί. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει αποστείλει πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται και στρατιωτική συνδρομή από τη Γαλλία.

Ο δρ. Κούρος υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ότι τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάδειξή της ως ανθρωπιστικού κόμβου για επιχειρήσεις εκκένωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αναφερόμενος στις βρετανικές βάσεις στο νησί, σημείωσε ότι η παρουσία τους προβλέπεται από τις Συνθήκες για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο επεσήμανε πως, αν οι βάσεις μετατραπούν σε στόχο επιθέσεων χωρίς να υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες προστασίας, τότε δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για την Κύπρο και τους κατοίκους της. «Αν οι βάσεις γίνουν μέρος του προβλήματος και μετατραπούν σε πόλο έλξης απειλών χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προστασίας τους και της ίδιας της χώρας, τότε κάτι δεν γίνεται σωστά», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BBC.

Κατά τα λοιπά, με ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο 'Αμυνας επιβεβαίωσε ότι το drone που έπληξε την βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου τα μεσάνυχτα τη Κυριακής ήταν τύπου «Σαχίντ, παρόμοιο με τα ιρανικής σχεδίασης drone». Διευκρινίζει δε πως δεν απογειώθηκε από το Ιράν, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει από ποια περιοχή προήλθε.

Παράλληλα γνωστοποιεί ότι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και F-35B της Βασιλικής Αεροπορίας συνεχίζουν αμυντικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή με υποστήριξη αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού Voyager, «για την προστασία βρετανικών συμφερόντων και συμμάχων στην περιοχή», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει ότι ενισχύθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε βρετανικές και συμμαχικές βάσεις στην περιοχή, ενώ επισημαίνεται πως ελικόπτερα Wildcat του Βασιλικού Ναυτικού, εξοπλισμένα με πυραύλους Martlet ικανούς να αντιμετωπίζουν εναέριες απειλές όπως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Γαλλία θα στείλουν ναυτικές δυνάμεις στην Κύπρο

Σε χθεσινή μου συνάντηση με τους συναδέλφους μου της Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Πολωνίας και Γαλλίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν διαρκή συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, με στόχο την παρακολούθηση της κρίσης αυτής. Μιλώντας χθες με την Ισπανίδα ομόλογό μου και με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών που ανέφερα, αποφασίσαμε ότι, στο εσωτερικό της ΕΕ, είχε νόημα να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο. Κάτι που σημαίνει ότι Ιταλοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Ισπανοί, θα στείλουμε πιθανότατα βοήθεια στην Κύπρο, σε επίπεδο ασφαλείας», δήλωσε στην ιταλική βουλή ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μελόνι Γκουίντο Κροζέτο.

«Το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ προβλέπει την στήριξη χώρας μέλους που δέχεται επίθεση. Μαζί με χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να στείλουμε ναυτικές μονάδες για την προστασία της Κύπρου».

Το υπ. Αμυνας της Ισπανίας ανακοίνωσε την αποστολή φρεγάτας

Το υπουργείο Αμυνας της Ισπανίας ανακοίνωσε την αποστολή φρεγάτας στην Κύπρο για αποστολές «προστασίας».

Η ισπανική φρεγάτα θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα ελληνικά πολεμικά πλοία, μετά την επίθεση ιρανικού drone που δέχθηκε η βρετανική βάση του νησιού στο Ακρωτήρι.

Η φρεγάτα Cristóbal θα πραγματοποιήσει αποστολές «προστασίας και αντιαεροπορικής άμυνας» και θα βοηθήσει «σε οποιαδήποτε απομάκρυνση μη στρατιωτικού προσωπικού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Αμυνας.

Η ανακοίνωση γίνεται την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ένταση εξαιτίας της άρνησης της Μαδρίτης να επιτρέψει στην Ουάσινγκτον την χρήση των ισπανικών βάσεων στον πόλεμο κατά του Ιράν και λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις της ισπανίδας υπουργού Αμυνας η οποία διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία «θα αξιολογήσει» την πιθανότητα αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Κύπρο αν οι ευρωπαίοι εταίροι το ζητήσουν από την Μαδρίτη.

Εάν «η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την προστασία της Κύπρου, αποφάσιζε ορισμένες αποστολές», η Ισπανία «θα το λάμβανε υπ' όψιν και θα αξιολογούσε αυτήν την υπόθεση», δήλωσε η Μαργκαρίτα Ρόμπλες σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser, λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου της.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε αντιαεροπορικά και φρεγάτα στην Κύπρο – Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» απέπλευσε για Μεσόγειο (Βίντεο)
  • Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Στην υπηρεσία του οικουμενικού ελληνισμού, η διπλωματία και οι αναβαθμισμένες Ένοπλες Δυνάμεις (βίντεο)
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Νετανιάχου και πρόεδρο Λιβάνου (βίντεο)
  • Κατ' ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για Μέση Ανατολή και Ιράν, ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στη Μέση Ανατολή, είχα επικοινωνία με τους ηγέτες του Κατάρ, των ΗΑΕ και της Κύπρου
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο των ΗΑΕ για το Ιράν
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Κ. Πιερρακάκης: Βαθιά ανησυχητ...
Κ. Κοτταρίδη: «Πιστεύω τα Στεν... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

dauwin mobile 1

agnantio new 23

dauwin mobile2

epimelitirio3

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάρτιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος, Φετινή Τουριστική Σεζόν: Πρώιμο Πάσχα και νέες επιχειρηματικές επενδύσεις την «άνοιξαν» ήδη

Πάρος, Φετινή Τουριστική Σεζόν: Πρώ...

27 Φεβρουαρίου 2026
Άμεση εξιχνίαση ανθρωποκτονίας σε βάρος ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος ημεδαπού

Άμεση εξιχνίαση ανθρωποκτονίας σε β...

28 Φεβρουαρίου 2026
Πάρος: Γονείς και κηδεμόνες παιδιών σχολικής ηλικίας ζητούν από τον Δήμο δράσεις οδικής ασφάλειας (Βίντεο)

Πάρος: Γονείς και κηδεμόνες παιδιών...

26 Φεβρουαρίου 2026

Τελευταία Νέα

Συνεδρίαση Κοινότητας Πάρου

Συνεδρίαση Κοινότητας Πάρου

05 Μαρτίου 2026
Καισαριανή: Παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200

Καισαριανή: Παρουσιάστηκαν οι φωτογ...

05 Μαρτίου 2026
Τάκης Θεοδωρικάκος: «Έχουμε προετοιμάσει σχέδιο έκτακτων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών»

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Έχουμε προετοι...

05 Μαρτίου 2026

MHT 252147

  mit2

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου / Δ.Σ
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2026  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ