×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Βέλγιο: Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές υπό το σοκ της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο

25 Μαϊος 2014 11:07

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Βέλγιο καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες βουλευτικές και τοπικές εκλογές, στον απόηχο της φονικής επίθεσης εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες, η οποία προκάλεσε σοκ στη χώρα.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό που θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ.

Η επίθεση σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας.

Οι κάλπες θα ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα ( 09:00 ώρα Ελλάδας ) και θα κλείσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 τοπική ώρα.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο και η συμμετοχή, αν και μειώνεται εδώ και πολλά χρόνια, αναμένεται να φτάσει στο 90 %. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένονται προς το απόγευμα της Κυριακής.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της διαδικασίας που ο βελγικός Τύπος αποκαλεί « μητέρα όλων των εκλογών » θα είναι ανακοινώσιμα περίπου στις 19:00 ή στις 20:00 τοπική ώρα .

Για άλλη μια φορά , όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη Φλάνδρα, την ολλανδόφωνη περιοχή στα βόρεια του Βελγίου κυρίως για το εκλογικό ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το εθνικιστικό κόμμα N - VA του δημάρχου της Αμβέρσας , Μπαρτ ντε Βίφερ. Το Βέλγιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010 βίωσε μια μεγάλη πολιτική κρίση καθώς χρειάστηκαν 541 ημέρες για να σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση.

Δύο από τα θύματα της επίθεσης είναι Ισραηλινοί
Δύο από τους τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες, Σάββατο, από πυροβολισμούς στο Εβραϊκό Μουσείο στο κέντρο των Βρυξελλών, ήταν ισραηλινοί τουρίστες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, για την οποία βέλγοι αξιωματούχοι λένε πως μπορεί να είχε αντισημιτικά κίνητρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα δύο από τα θύματα είναι ένα ζευγάρι περίπου 50 ετών, άνδρας και γυναίκα, κάτοικοι του Τελ Αβίβ που έκαναν τουρισμό.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε πως δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το δράστη, αν και ένας αξιωματούχος της Πυροσβεστικής είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο ένοπλος έφθασε οδηγώντας ένα όχημα μέχρι το μουσείο, μπήκε μέσα στο κίτριο και πυροβόλησε.

«Σχετικά με τα κίνητρα, λίγες πληροφορίες έχουμε. Τα πάντα είναι δυνατά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ίνε Φαν Βίμερς.

«Ξέρουμε πως ο τόπος, το Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, κάνει κάποιον να σκεφτεί πως πρόκειται για αντισημιτική επίθεση, όμως δεν έχουμε αρκετά για να επιβεβαιώσουμε πως πρόκειται για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ δήλωσε προς το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF: «Πρόκειται για πυροβολισμούς ... στο Εβραϊκό Μουσείο ... Όλο αυτό οδηγεί σε υπόνοιες ότι ήταν μια πράξη αντισημιτισμού».

Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για την ταυτότητα του τρίτου προσώπου που σκοτώθηκε ή για το τέταρτο θύμα, το οποίο τραυματίσθηκε και κινδυνεύει η ζωή του. Πυροβολήθηκαν στο πρόσωπο και το λαιμό, είπε η Φαν Βίμερς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε δριμύτατα τους φόνους σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του. Αποτελούν, όπως είπε, «το αποτέλεσμα της αδιάκοπης υποκίνησης εναντίον των εβραίων και του κράτους τους».

Η ασφάλεια όλων των εβραϊκών θεσμών στο Βέλγιο έχει αυξηθεί στο ανώτατο επίπεδο και ο πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο συναντήθηκε με αστυνομικούς και ανώτερους αξιωματούχους για να εξετάσουν την κατάσταση.

Περίπου τα μισά από τα 42.000 μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Βελγίου ζουν στις Βρυξέλλες.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos