×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πούτιν: Να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία

31 Μαϊος 2014 10:03

Εκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, απευθύνει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμήρ Πούτιν,

ο οποίος είχε το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαιώνοντας ότι θα δώσει το παρών στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Στην ίδια εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, την ώρα που συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού και οι εχθροπραξίες στις ανατολικές επαρχιές της Ουκρανίας, ο Βλαντιμήρ Πούτιν τόνισε την ανάγκη «να σταματήσει αμέσως η βία και η αιματοχυσία και να ξεκινήσει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας».

Στο τηλεφώνημα αυτό, που έγινε με πρωτοβουλία του Ολάντ, ο Πούτιν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι θα βρίσκεται στη Γαλλία στις 5 και 6 Ιουνίου για διμερείς επαφές και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Η παρουσία του Ρώσου προέδρου στις εορταστικές εκδηλώσεις της 6ης Ιουνίου είχε επιβεβαιωθεί και στις αρχές Μαΐου, όταν το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι η πρόσκλησή του προς τον Πούτιν ισχύει, παρά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το Κρεμλίνο είχε τότε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει και μια συνάντηση των δύο προέδρων στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με ηγέτη δυτικής χώρας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο.

Την ίδια ημέρα ο Ολάντ θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια απευθείας συνάντηση του Ομπάμα με τον Πούτιν στο διάστημα που και οι δύο θα βρίσκονται στη Γαλλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πιέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Συνάντηση Ομπάμα - Ποροσένκο στην Πολωνία

Ο Λευκός Οίκος, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσκένκο την ερχόμενη Τετάρτη στη Βαρσοβία.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Πολωνία γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που εκφράζουν ανησυχίες για την κρίση στην Ουκρανία και τις ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή. Ο Ποροσένκο θα ορκιστεί πρόεδρος της Ουκρανίας στις 7 Ιουνίου.

Επίσης ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τα σύνορα με την Ουκρανία, διευκρινίζοντας όμως ότι η αποχώρηση αυτή δεν είναι "πλήρης".

"Εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις δραστηριότητας στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αριθμού μονάδων που φαίνεται ότι έχουν αποσυρθεί, και η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται" είπε ο προεδρικός εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ. "Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει ότι αυτό συνιστά πλήρη αποχώρηση", πρόσθεσε.

Για ενδείξεις ότι έχει αρχίσει η ρωσική αποχώρηση μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν. "Έχουμε ενδείξεις για τουλάχιστον μια μερική απόσυρση (...) Ίσως περίπου τα δύο τρίτα να έχουν τώρα αποσυρθεί και βεβαίως εμείς το χαιρετίζουμε αυτό", δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Βίλνιους μαζί με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στις Βρυξέλλες.

"Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένας αριθμός ρωσικών στρατευμάτων που είναι έτοιμος να αναλάβει δράση αν ληφθεί μια πολιτική απόφαση", πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

"Συνεχίζουμε να καλούμε την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τις φιλορωσικές συμμορίες και να σφραγίσει τα σύνορα έτσι ώστε να μην βλέπουμε όπλα και μαχητές να τα διασχίζουν και να εισέρχονται στην Ουκρανία", σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Ράσμουσεν κατέληξε ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας την Δευτέρα, για την οποία δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos