×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Διπλό ναυάγιο για τον Κάμερον - Νικητής ο Ρέντσι στην πρώτη μάχη

30 Ιουνίου 2014 10:33

Εγκαταλελειμμένος και προδομένος δήλωσε πως αισθάνεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

στους στενούς του συνεργάτες μετά την αποτυχία του να αποτρέψει την τοποθέτηση του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, την οποία και αποδίδει στην απροθυμία των συμμάχων του να τον στηρίξουν τελικά.

Ωστόσο, μερίδα του βρετανικού Τύπου και σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδίδουν την ήττα του στους «αφελείς ως κακούς» χειρισμούς του: αναλώθηκε σε μία εκστρατεία κατά του Γιούνκερ, που έφτασε να μοιάζει εμπαθής τόσο, που συσπείρωσε σχεδόν τους πάντες γύρω του, δεν διεκδίκησε κάποιο δυνατό χαρτοφυλάκιο για τη Βρετανία ούτε φρόντισε να χτίσει δυνατές συμμαχίες, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται, να εδραιωθεί η αίσθηση πως η γνώμη της Βρετανίας δεν μετράει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, μόλις το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θεωρεί κρίσιμης σημασίας για να παραμείνει η χώρα του στην ΕΕ. Αντιθέτως, περίπου 42% των Βρετανών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από την ΕΕ στη χώρα τους και σε ποσοστό 29% προβλέπουν πως «μόνο μερικές ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες» θα επιστρέψουν στη Βρετανία.

Ως εκ τούτου, η χώρα μπαίνει επικίνδυνα σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ, ενώ και ο ίδιος ο Κάμερον, αν και δηλώνει πως θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων για να πετύχει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναγνωρίζει πως θα υπάρξουν «δυσκολίες».

Τώρα έχει να αντιμετωπίσει τη σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης, σήμερα κιόλας στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα πεπραγμένα της συνόδου, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του, επικρίνοντας δριμύτατα τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς που οδήγησαν, όπως υπογράμμισε, τη Βρετανία στην ταπείνωση και την απομόνωση.

«Αυτό αποτελεί την απόλυτη ταπείνωση. Θα έπρεπε να δημιουργεί συμμαχίες και αντ' αυτού εξαιτίας της διπλωματικής του αφέλειας, καταστρέφει τις συμμαχίες. Για αυτό έχει αποτύχει. Τα εθνικά συμφέροντα της Αγγλίας χάνουν από αυτή την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εντ Μίλιμπαντ.

Φάρατζ

Παρόμοια στάση κρατούν και ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων, ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό ανίκανο.

Κι ακόμα κι αν καταφέρει να κατευνάσει την αντιπολίτευση, το πλέον σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα ο... ευρωπαϊκός δρόμος για τον Ντέιβιντ Κάμερον, και εφόσον κερδίσει τις εκλογές τον Μάιο του 2015, θα είναι μακρύς και δύσβατος.

Η Μέρκελ πάντως του έτεινε κλάδο ελαίας, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται τις βρετανικές ανησυχίες και πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις, ενώ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε πως «έχει γίνει κατανοητό ότι περισσότερη Ευρώπη δεν ταιριάζει σε όλες τις χώρες».

ΛΑΘΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗ

Φόρεσε σωσίβιο, αλλά βούλιαξε...

Οι σύμβουλοι του Κάμερον ήξεραν εδώ και εβδομάδες ότι η τακτική του Βρετανού πρωθυπουργού τους οδηγούσε σε... ναυάγιο, θεωρώντας μάλιστα κακό οιωνό την εικόνα του με σωσίβιο στη διάρκεια βαρκάδας με τους Μέρκελ, Ράινφελντ και Ρούτε στη μίνι σύσκεψη κορυφής που είχε στη Σουηδία με θέμα συζήτησης τον Γιούνκερ. Επέμεναν να μη φορέσει σωσίβιο με το επιχείρημα ότι «ξέρει κολύμπι», τελικά όμως, και παρά το σωσίβιο, βούλιαξε.

Νικητής ο Ρέντσι στην πρώτη μάχη

Ο αδιαμφισβήτητος «σταρ» της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν άλλος από τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο ευρωπαϊκό παρκέ.

Ο μοναδικός ηγέτης που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επισκιάσει την Ανγκελα Μέρκελ αποθεώθηκε από μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, που τον χαρακτηρίζει ως τον «δεξιοτέχνη» αντίπαλο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι Ιταλοί εμφανίζονται γοητευμένοι από τον πρωθυπουργό τους, ο οποίος απολαύει ποσοστά δημοφιλίας της τάξης του 74%, κάτι που οι υπόλοιποι «συνάδελφοί» του δεν τολμούν ούτε να φανταστούν. Ο Ματέο Ρέντσι έχει, λοιπόν, κάθε λόγο να πανηγυρίζει: έχει την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του και πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ιταλία κέρδισε μάχες και κατάφερε να εισακουστούν οι επιδιώξεις της τόσο σε θέματα «περιεχομένου» όσο και «στυλ» στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς πέτυχε την ευελιξία στην ερμηνεία των κανόνων που περιλαμβάνει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μάλιστα για να το πετύχει αυτό, έπαιξε σωστά τα χαρτιά του στο ακανθώδες ζήτημα της εκλογής νέου προέδρου στην Κομισιόν και στήριξε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την προϋπόθεση ότι η ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιλαμβάνει δράσεις για την προώθηση της ανάπτυξης.

Εγγραφη δέσμευση

«Δεν θα στήριζα τον Γιούνκερ, εάν δεν είχα αυτή τη δέσμευση εγγράφως», δήλωσε μετά τη λήξη της Συνόδου της Παρασκευής ο Ιταλός πρωθυπουργός που υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά η ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο».

Με τον αέρα του νικητή της Συνόδου, ο Ρέντσι δεν δίστασε να αφήσει αιχμές εναντίον του Βερολίνου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία, όμως, δεν σήκωσε το γάντι.

«Αυτή η πολιτική καμπή είναι σημαντική για εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να παραβιάζεις τους κανόνες της συμφωνίας, αλλά εκείνοι που μιλούν μόνο για σταθερότητα και όχι για ανάπτυξη στην πραγματικότητα παραβιάζουν τις αρχές της συμφωνίας», τόνισε ο Ρέντσι. Αλλωστε, όπως επανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η χώρα του είναι αποφασισμένη να κερδίσει το δικαίωμα για μεγαλύτερη ευελιξία με την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματός του μέχρι το 2017.

Υπενθύμισε, δε, στη Μέρκελ ότι «παρότι τη σέβεται και την εκτιμά, της είπε ξεκάθαρα ότι θα κάνει αυτό που είχε πράξει και η Γερμανία το 2003, όταν το έλλειμμά της είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ. Ας γίνει σαφές ότι η ιστορία μιας χώρας δεν θα έπρεπε να ξεχνιέται», κατέληξε.

Εύσημα

Η Ανγκελα Μέρκελ επαίνεσε τον Ρέντσι για άλλη μια φορά χαρακτηρίζοντάς τον «πρωθυπουργό της μεγάλης επιτυχίας» και εκτίμησε ότι το πρόγραμμα 1.000 ημερών που παρουσίασε θα αναμορφώσει την Ιταλία.

«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ιταλία θα έχει περισσότερη ανάπτυξη, γιατί το πρόβλημά της δεν είναι το έλλειμμά της αλλά το χρέος της. Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία διατηρούσε το έλλειμμά της κάτω από το 3% και παρότι η Κομισιόν προειδοποιούσε ότι είναι πολύ κοντά στο όριο, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα», είπε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Υιοθετούν την πρότασή του για τις επενδύσεις

Παρότι δεν υπήρξε τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, στο μέλλον οι Βρυξέλλες αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν την πρόταση του Ματέο Ρέντσι και θα διαχωρίζουν τις δημόσιες επενδύσεις που γίνονται με απώτερο στόχο την ανάπτυξη από τις λοιπές δαπάνες, όταν θα υπολογίζουν το έλλειμμα κάθε χώρας. Το Βερολίνο ήταν μέχρι πρότινος κάθετα αντίθετο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos