Στις 30 Αυγούστου οι αποφάσεις για τις θέσεις στην Ευρώπη

17 Ιουλίου 2014 12:29

Οι 28 ηγέτες που βρέθηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής χθες το βράδυ, στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κατάφεραν να προτείνουν την διάδοχο της «υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.», μια θέση

που κατέχει μέχρι τώρα η Κάθριν Άστον αλλά και ούτε τον διάδοχο του Χέρμαν Βαν Ρομπόυ στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η μόνη απόφαση που λήφθηκε είναι ότι οι αρχηγοί των 28 κρατών μελών θα ξαναβρεθούν 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ένα συνολικό πακέτο για τις θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

"Για να συμφωνήσουμε πoιος θα πάρει μία από αυτές τις πολύ σημαντικές θέσεις χρειάζεται χρόνος "δήλωσε μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, 2.30 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόυ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόυ όλοι οι αρχηγοί κρατών- μελών θα πρέπει να στείλουν μέχρι το τέλος Ιουλίου το όνομα του επίτροπου που θα προτείνουν. Έτσι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής από πρώτη Νοεμβρίου θα μπορεί να σκεφτεί ποια χαρτοφυλάκια θα αντιστοιχίσουν στον κάθε ένα επίτροπο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της "Κ" ο Ζαν Κλοντ Γιόυνκερ, ως ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τους ηγέτες των κρατών μελών να μην καταλήξουν σε μία λύση "καραμπόλα" δηλαδή να μην αποφασιστούν οι θέσεις ανάλογα με το βέτο που θα προβάλει κάθε χώρα αλλά θα ήταν προτιμότερο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις ώστε να αποφασιστεί ολόκληρο το "υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ". Αυτό που εννοεί ο Γιούνκερ με την λύση " καραμπόλα" είναι το "παζάρι" που γινόταν χθες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι Ισπανοί για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Ιταλίδας ΥΠΕΞ ζητούν ως αντάλλαγμα την προεδρία του Eurogroup με υποψήφιο τον Ισπανό υπουργό οικονομικών Λουίς Ντε Γκούιντος. Οι Ολλανδοί που κατέχουν την προεδρία του Eurogroup θα στηρίξουν την ισπανική υποψηφιότητα μόνο αν ο Γερούν Νταίσελμπλουμ αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων ενώ οι Γάλλοι έχουν δείξει και αυτοί ενδιαφέρον για το ίδιο χαρτοφυλάκιο με υποψήφιο τον Πιερ Μοσκοβισί και περιμένουν ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο για να υποστηρίξουν τον Ολλανδό Νταίσελμπλουμ για την θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρόλο που δεν έχει καταλήξει στο πρόσωπο του επιτρόπου θα προσπαθήσει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης.

Στο θέμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο φαβορί. Το όνομα που συζητείται περισσότερο είναι της Δανέζας Πρωθυπουργού Χέλε Θόρνινγκ Σμιτ αλλά όπως και στην εκλογή του προηγούμενου Προέδρου του Συμβουλίου επικράτησε ο Χέρμαν Βαν Ρομπόυ ο Βέλγος πολιτικός που θεωρείτο μέχρι εκείνη την ώρα το "outsider".

Το πρόβλημα στην μη λήψη κάποιας απόφασης χθες το βράδυ για την θέση του "Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ" βρίσκεται στο ότι μέχρι τώρα φαβορί για τη θέση αυτή ήταν η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε αυτή όμως την υποψηφιότητα αντιτίθενται σθεναρά οι βαλτικές χώρες καθώς θεωρούν ότι η Ιταλία κράτησε χλιαρή στάση εναντίον της Ρωσίας. Χθες στην σύνοδο του κόμματος των Σοσιαλιστών πάρθηκε η απόφαση ότι η Ιταλίδα ΥΠΕΞ θα είναι και η επίσημη πρόταση των ηγετών που ανήκουν στο κόμμα αυτό. Άλλωστε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ήταν ο μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών καταφέρνοντας να ηγηθεί αυτή τη στιγμή του μεγαλύτερου Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ε.Ε. και είναι αυτός που επιμένει σθεναρά για την θέση αυτή. Τα συμφέροντα των Ιταλών ταυτίζονται με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο καθώς μέσα από αυτό θα μπορέσουν να ασκήσουν πίεση για θέματα μετανάστευσης, αλλά και για το ζήτημα της ενέργειας. Αν η Μογκερίνι δεν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό επίσης πιθανή υποψήφια είναι η Βουλγάρα επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίνεβα που έχει την υποστήριξη της Ρουμανίας.

Την Παρασκευή το μεσημέρι σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Φλωρεντία για ένα άτυπο, διμερές γεύμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρεντζι.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos