Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές με νέο ηγέτη ελπίζουν σε ανοδική πορεία

29 Ιουλίου 2014 11:15

Στον 42χρονο οικονομολόγο Πέδρο Σάντσεθ εναπέθεσε την Κυριακή τις ελπίδες του το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναθέτοντάς του την ηγεσία σε μια κρίσιμη στιγμή

της ιστορίας του. Στην πρώτη του συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό, χθες ο Σάντσεθ ζήτησε να επεκταθεί η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων της χώρας.

Εκλέγοντας αρχηγό τον Σάντσεθ (ψευδώνυμο: "Ελ Γκουάπο", ο ωραίος), το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα επιχειρεί να σταματήσει τη διαρροή ψήφων προς τα αριστερά, η οποία εκφράστηκε με δραματικό τρόπο στις ευρωεκλογές και οδήγησε στην παραίτηση του προκατόχου του, Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα.

Οι στόχοι του

«Θέλουμε να συναντήσουμε τους Αγανακτισμένους, τους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν κάνοντας άλλες επιλογές, αυτούς που έμειναν σπίτι τους απηυδησμένοι με την πολιτική», είπε ο Σάντσεθ στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, την Κυριακή.

«Θέλουμε να συναντήσουμε και αυτούς που ψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα και έχουν απογοητευθεί γιατί αισθάνονται προδομένοι». Κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης της Ευρωζώνης, η διακυβέρνηση της Ισπανίας βρισκόταν στα χέρια του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Θαπατέρο. Τα υψηλά ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος, κατά τη νίκη του επί των Σοσιαλιστών στις εκλογές του 2011, έχουν υποχωρήσει, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επαναπατρισμός ψηφοφόρων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Θα δώσουμε τη μάχη απέναντι σε μια Δεξιά που περικόπτει μισθούς, καταργεί εργασιακά δικαιώματα, καταργεί κοινωνικά δικαιώματα, παράγει ανεργία και διευρύνει τις ανισότητες», είπε ο Σάντσεθ, τονίζοντας σε πολλές αποστροφές της ομιλίας του ότι η πολιτική του απευθύνεται «στις μεσαίες τάξεις και στα εργατικά στρώματα».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ιδεολογικό από την οικονομία, η πολιτική πρέπει να ανακτήσει το έδαφος που της αφαίρεσε η οικονομία», είπε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Καμίγιο Χοσέ Θέλα της Μαδρίτης. Οφθαλμός αντί οφθαλμού και νεαρός καθηγητής Οικονομικών εναντίον νεαρού καθηγητή Πολιτικών Επιστημών φαίνεται ότι είναι η στρατηγική του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αφού η κύρια πρόκληση για τους Σοσιαλιστές προέρχεται από το κόμμα των Αγανακτισμένων, το Ποδέμος, του οποίου ηγείται ο νεαρός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Σάντσεθ απέσπασε 49% των ψήφων στις εσωκομματικές εκλογές, με κύριους αντιπάλους τούς Εδουάρδο Μαδίνα και Χοσέ Αντόνιο Πέρεθ Ταπίας, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, το κόμμα πήγε σε έκτακτο συνέδριο, την Κυριακή, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη νίκη του Σάντσεθ με νέα ψηφοφορία, στην οποία ήταν ο μόνος υποψήφιος και απέσπασε 87%.

«Αλλαγή, εκσυγχρονισμός, πρόοδος, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς δημαγωγία» ήταν το μήνυμα του Σάντσεθ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι ένα από τα μέτρα που θα βοηθούσαν την Ισπανία να εξέλθει από την κρίση θα ήταν η υποτίμηση του ευρώ. Χθες ο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ραχόι, με τον οποίο συμφώνησαν ότι εναντιώνονται στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Ο Σάντσεθ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι μόνο 57% των ανέργων στην Ισπανία λαμβάνει επίδομα ανεργίας (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 15%) και ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα της ανεργίας στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos