Ορκίζεται πρόεδρος ο Ερντογάν

28 Αυγούστου 2014 11:21

Την προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας αναλαμβάνει και επισήμως σήμερα ο εκλεγμένος από το λαό για το αξίωμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Ankara Arena, για το συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης -όπου δόθηκε το χρίσμα της προεδρίας στον Αχμέτ Νταβούτογλου- ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι θα εξακολουθήσει να παίζει ηγετικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας και από τη θέση του προέδρου.

Παραδίδοντας τα «σκήπτρα» του ΑΚΡ στον Νταβούτογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε την αλλαγή αυτή ως «ξεκίνημα».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε αποστολή. Είναι απλώς μία αλλαγή ονόματος και σε καμία περίπτωση αποχαιρετισμός. Θέλω να γνωρίζετε ότι είναι μία fatiha (ο εναρκτήριος στίχος του Κορανίου). Είναι ένα ξεκίνημα, ένα νέο ξεκίνημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον λαό με τον ίδιο τρόπο. Θεού θέλοντος αύριο (σσ. σήμερα) θα δώσουμε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νταβούτογλου και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα παρουσιαστεί την Παρασκευή», συνέχισε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επικριθεί έντονα και κατηγορηθεί για πολιτική πόλωσης, θυμίζοντας εθνοτικές και θρησκευτικές ποικιλομορφίες από την εποχή της ίδρυσης της τουρκικής βουλής το 1920.

«Δώστε τα χέρια» και... αναφορές στο Ματζικέρτ

Τόνισε ότι τείνει το χέρι του ξανά σε όλους τους πολίτες της χώρας καλώντας τους «να δώσουν τα χέρια και να αφήσουν πίσω τις διαφωνίες και τις πολώσεις του παρελθόντος».

«Η κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι η κυβέρνηση των 77 εκατομμυρίων», πρόσθεσε θέλοντας να δείξει ότι «αγκαλιάζει» όλο τον τουρκικό λαό.

Αναφερόμενος στην ίδρυση της τουρκικής βουλής και τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», ο Ερντογάν συνέδεσε την κληρονομιά του κόμματός του με τη Μάχη στο Ματζικέρτ το 1070.

«Εχουμε την ίδια ψυχή με αυτούς τους στρατιώτες που προσεύχονταν πίσω από τον Σουλτάνο Αλπαρσλάν στον κάμπο του Μαλαζγκίρτ. Ετσι βαδίζουμε ανά τους αιώνες», συμπλήρωσε.

Η μάχη του Ματζικέρτ -σημερινό Μαλαζγκίρτ- σήμανε τη νίκη του Σελτζούκου Σουλτάνου Αλπαρσλάν ενάντια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1071 που άνοιξε στους Τούρκους τις πύλες της Ανατολίας.

«Αν και το ΑΚΡ είναι 13 ετών, είναι το κόμμα που κουβαλά την κληρονομιά μίας ιεράς πορείας που ξεκίνησε αρκετούς αιώνες πριν», κατέληξε ο Ερντογάν.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos