«Παγώνει» η έρευνα για τον Νικολά Σαρκοζί

25 Σεπτεμβρίου 2014 12:25

Την έρευνα γύρω από υπόθεση ενεργητικής διαφθοράς σε βάρος του τέως προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέστειλε η γαλλική Δικαιοσύνη, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή του ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος UMP.

Το εφετείο του Παρισιού αποφάσισε χθες να «παγώσει» την έρευνα για αρκετούς μήνες, έως ότου αποφανθεί για το αίτημα του Σαρκοζί να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Ο τέως πρόεδρος φέρεται να δωροδόκησε ανώτατο δικαστικό προσφέροντάς του αξιοζήλευτη μετάθεση στο Μονακό, ζητώντας του σε αντάλλαγμα να τον πληροφορεί για την πορεία δικαστικής έρευνας για παράνομες κομματικές χρηματοδοτήσεις.

Παρότι ο εν λόγω δικαστής, Ζιλμπέρ Αριμπέρ, ουδέποτε διορίστηκε στα δικαστήρια του Μονακό, αντιμετωπίζει δίωξη, μαζί με τον συνήγορο του Σαρκοζί, Τιερί Ερτσόγκ. Η υπόθεση στηρίχθηκε στην παρακολούθηση των δύο κινητών τηλεφώνων του Σαρκοζί, κατόπιν εντολής των δικαστικών Αρχών. Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει πως η παρακολούθηση υπήρξε παράνομη.

Η εξέλιξη αυτή, αν και ενθαρρυντική για τον Νικολά Σαρκοζί, δεν είναι παρά μία από τις πολλές δικαστικές εκκρεμότητες αυτού που η αντιπολίτευση ονομάζει ο «αλήτης της δημοκρατίας», λόγω της αποδεδειγμένης περιφρόνησής του προς τη νομοθεσία.

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του της Κυριακής, ο κ. Σαρκοζί προσπάθησε να αντιστρέψει την εικόνα αυτή, ομολογώντας ότι υπερέβη ορισμένες φορές τα όρια. Ο τέως πρόεδρος αναφερόταν στο περίφημο –πλέον– περιστατικό του οργισμένου του ξεσπάσματος απέναντι σε συνδικαλιστή το 2010, όταν αναφώνησε: «Τσακίσου από δω, μαλ...».

Το ξέσπασμα αυτό, όμως, όπως και άλλα ανάλογα, αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν του Σαρκοζί, με μερικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί ακόμη και να αποδειχθεί χρήσιμο σε εσωκομματική εκλογική αντιπαράθεση.

Ο Σαρκοζί πρόκειται να αντιμετωπίσει στην εσωκομματική μάχη τον πρώην πρωθυπουργό και δήμαρχο της Μπορντό, Αλέν Ζιπέ, και τον τέως πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Οι δύο άνδρες διακρίνονται για την αβρότητά τους και το σχεδόν παλαιικό πολιτικό τους ύφος. Απέναντι στα παραδοσιακά αυτά στελέχη, ο Σαρκοζί φέρνει νέο αέρα, που θυμίζει στους Γάλλους την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι άλλωστε παλιός γνώριμος της καινοτομίας. Αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία, το 2007, ο Σαρκοζί οργάνωσε δείπνο στον «ναό του γαλλικού νεοπλουτισμού», το εστιατόριο Fouquet's στη λεωφόρο των Ηλυσίων, όπου προσκάλεσε μερικούς από τους πλουσιότερους Γάλλους και φίλους τους, όπως τον Βενσάν Μπολορέ και τον Μπερνάρ Αρνό.

Παρότι πολλοί προκάτοχοι του Σαρκοζί διατηρούσαν φιλίες με εύπορους Γάλλους επιχειρηματίες, ο Σαρκοζί ήταν ο πρώτος που φρόντισε να γιορτάσει με τους φίλους του αυτούς τη νίκη του, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση σχεδόν στο σύνολο της γαλλικής κοινωνίας.

Το νέο ύφος

Το νέο ύφος του Σαρκοζί εκδηλώθηκε στην προσωπική του ζωή και στην επιμονή του να τη μοιραστεί με το κοινό. Ο χωρισμός του με τη Σεσιλιά και η σύναψη της σχέσης του με την Κάρλα Μπρούνι απασχόλησαν τον Τύπο της χώρας, με τις ευλογίες –πάντα– του διψασμένου για δημοσιότητα Σαρκοζί.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos