Εφιάλτης για τον Κάμερον οι διαρροές προς Φάρατζ

29 Σεπτεμβρίου 2014 10:31

Με πολύ δυσμενείς εξελίξεις άρχισε χθες στην πόλη Μπέρμιγχαμ το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, το τελευταίο πριν από τις εκλογές του 2015.

Το αμήχανο χαμόγελο του Κάμερον στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου των Τόρις μαρτυρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Κύριο μέλημά του είναι να περιορίσει τις διαρροές συντηρητικών βουλευτών και ψηφοφόρων προς το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Φάρατζ

Ο αρχηγός του και πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται πληγωμένος από δύο χτυπήματα που δέχτηκε μέσα σε ένα 24ωρο.

Την αποστασία και προσχώρηση στο κόμμα των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ, του βουλευτή του Μαρκ Ρέκλες και την παραίτηση του υφυπουργού Μπρουκς Νιούμαρκ μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Daily Mirror» ότι είχε ανάμειξη σε ροζ σκάνδαλο και έστελνε γυμνές φωτογραφίες του σε γυναίκες στο Διαδίκτυο. Φυσικά το σοβαρό πλήγμα για τον Κάμερον είναι η προσχώρηση του βουλευτή τους Μαρκ Ρέκλες στο κόμμα της Ανεξαρτησίας, το οποίο υποστηρίζει την αποχώρηση της Αγγλίας από την ΕΕ.

Η εξέλιξη μάλιστα αυτή ωθεί αναπόφευκτα και τον ίδιο τον Κάμερον πιο κοντά στον ευρωσκεπτικισμό, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός (ο οποίος πλέον απολαμβάνει το ίδιο ποσοστό δημοφιλίας με τον Φάρατζ) προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες στελεχών και ψηφοφόρων.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε χθες στα μίντια ο Κάμερον περί αυστηροποίησης του μεταναστευτικού πλαισίου και σκληρότερης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, από την οποία η Αγγλία δεν αποκλείεται μάλιστα να αποχωρήσει εάν δεν εξασφαλίσει τις παραχωρήσεις-εξαιρέσεις (opt-outs) που επιθυμεί. Ο Κάμερον άλλωστε έχει υποσχεθεί πως εάν κερδίσει τις εκλογές του 2015 θα πάει σε δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 για την παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.

Ο Μαρκ Ρέκλες είναι ο δεύτερος συντηρητικός ευρωσκεπτικιστής βουλευτής που προσχωρεί στο κόμμα του Φάρατζ και φαίνεται ότι η αιμορραγία των Τόρις με προσχωρήσεις στο κόμμα της Ανεξαρτησίας δεν θα σταματήσει εδώ. Ο Ρέκλες ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τους Τόρις και προσχωρεί στο κόμμα της Ανεξαρτησίας, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος του Φάρατζ, λέγοντας: «Η ηγεσία του συντηρητικού κόμματος είναι μέρος του προβλήματος που εμποδίζει την πρόοδο της χώρας μου».

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Mail on Sunday», ο Ρέκλες εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην προσχώρησή του στους ευρωσκεπτικιστές του Φάρατζ. Οπως τόνισε, «ύστερα από συζητήσεις που είχα με τον πρωθυπουργό διαπίστωσα ότι δεν έχει την πρόθεση να πάρει πίσω από τις Βρυξέλλες τις πραγματικές εξουσίες, ούτε να εξετάσει σοβαρά την επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Με απογοήτευσε επίσης η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης».

Ο Κάμερον φοβάται ότι θα υπάρξουν και άλλες προσχωρήσεις στο κόμμα των ευρωσκεπτιστών, γι' αυτό προειδοποιεί ότι η ψήφος στο κόμμα της Ανεξαρτησίας θα φέρει στην εξουσία τον Μίλιμπαντ και το Εργατικό κόμμα. Ο αναλυτής της «Mail on Sunday» Μπ. Κάρλιν υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο συντηρητικό κόμμα θυμίζει τις τελευταίες μέρες της αποσύνθεσης της κυβέρνησης Μέιτζορ.

Ο υφυπουργός για κοινωνικά θέματα Μπρουκς Νιούμαρκ, πατέρας πέντε παιδιών, υπέβαλε την παραίτησή του όταν έμαθε ότι η «Ντέιλι Μίρορ» θα αποκάλυπτε τη δραστηριότητά του να στέλνει γυμνές φωτογραφίες του σε γυναίκες στο Διαδίκτυο, ορισμένες από τις οποίες ήταν δημοσιογράφοι που έκρυβαν φυσικά την ιδιότητά τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ: ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos