Εισβολή ενόπλου στην καναδική Βουλή

23 Οκτωβρίου 2014 17:17

Τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν χθες στην Οττάβα του Καναδά, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στο μνημείο πεσόντων του Μεγάλου

Πολέμου, απέναντι από το κτίριο του Κοινοβουλίου, προτού εισβάλει στο κτίριο της Βουλής, όπου σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας.

Η αστυνομία της πρωτεύουσας αναζητούσε χθες το βράδυ έναν τουλάχιστον ακόμη δράστη, ο οποίος ενδεχομένως να συμμετείχε στην επίθεση, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι αρχές, στο μεταξύ, απέφευγαν να αποδώσουν πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα στον δράστη.

Την ώρα της επίθεσης, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, βρισκόταν στην αίθουσα επιτροπών της Βουλής, προτού απομακρυνθεί σε ασφαλή τοποθεσία από μέλη της προσωπικής του φρουράς. Οι βουλευτές, μέλη της επιτροπής, κατασκεύασαν μάλιστα αυτοσχέδιο οδόφραγμα από έπιπλα της αίθουσας, φράσσοντας την πόρτα, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν ενδεχόμενη εισβολή του ενόπλου στην αίθουσα.

Σε δηλώσεις του μετά το περιστατικό, ο αυτόπτης μάρτυρας υπουργός Βετεράνων, Τζούλιαν Φαντίνο, ανέφερε ότι ο ένοπλος, που έφερε δίκαννη κυνηγετική καραμπίνα, δέχθηκε τα πυρά του επικεφαλής της φρουράς του Κοινοβουλίου, Κέβιν Βίκερς.

«Ο Βίκερς, που είναι πρώην μέλος της επίλεκτης μονάδας RCMP (Βασιλική Καναδική Εφιππη Αστυνομία), έβαλε κατά του ενόπλου και τον σταμάτησε», είπε ο κ. Φαντίνο. Ο εργάτης οικοδομής Σκοτ Ουόλς, που εργαζόταν σε παρακείμενο εργοτάξιο, διηγείται: «Είδα τον άνδρα να περνάει δίπλα μου, κρατώντας καραμπίνα. Φορούσε μπλε παντελόνι και μαύρο πανωφόρι. Ετρεξε σε ένα αυτοκίνητο, που περνούσε εκείνη την ώρα, απείλησε τον οδηγό με το όπλο και τον έβγαλε έξω από το όχημα. Ο ένοπλος οδήγησε εκατό μέτρα μέχρι το μνημείο και βγήκε από το αυτοκίνητο. Μου έκανε εντύπωση ότι πέρασε δίπλα σε γυναίκα με μωρό στο καρότσι της, χωρίς να την πειράξει καθόλου».

Η χθεσινή επίθεση είναι η δεύτερη αυτή την εβδομάδα, δύο ημέρες ύστερα από αυτήν έξω από το Μόντρεαλ, όταν προσφάτως ασπασθείς το Ισλάμ Καναδός εμβόλισε με το αυτοκίνητό του δύο στρατιώτες, προκαλώντας τον θάνατο του ενός, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν χθες όλες οι στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις του καναδικού στρατού, ενώ σε επιφυλακή ετέθη και η αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία ελέγχου των αιθέρων, NORAD.

Η χθεσινή επίθεση είχε και μία ακόμη παράπλευρη απώλεια: την αναβολή της ανακήρυξης της νεαρής Πακιστανής κατόχου Νομπέλ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσουφτσάι, σε επίτιμη δημότη του Τορόντο, σε τελετή που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της καναδικής μεγαλούπολης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos