Ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε τον Γιουνκέρ

14 Νοεμβρίου 2014 10:20

Τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπερασπίσθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με την έντονη κριτική που έχει

δεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για την εμπλοκή του σε φορολογικές παρασπονδίες. Ο Γιουνκέρ χαρακτηρίστηκε «ο καλύτερος φίλος των μεγάλων επιχειρήσεων» όταν αποκαλύφθηκε ότι το Λουξεμβούργο είχε βοηθήσει περίπου 340 πολυεθνικές εταιρείες να αποφύγουν τη φορολογία. «Η πρακτική αυτή είναι ενοχλητική, αλλά οι προσωπικές κατηγορίες δεν χρειάζονται», είπε ο Σόιμπλε. «Δεν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας, το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό rbb Inforadio. Η φορολογική διευκόλυνση αφορούσε εταιρείες όπως Pepsi, IKEA και Deutsche Bank. Τα έγγραφα που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο πολύπλοκες οικονομικές συμφωνίες επέτρεψαν στις εταιρείες να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Ο Γιουνκέρ, αν και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «πιέσει για τη φορολογική εναρμόνιση και την εγκαθίδρυση δίκαιων κανονισμών για όλους». «Μη με αποκαλείται τον καλύτερο φίλο των πολυεθνικών, γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολύ καλύτερους φίλους εδώ μέσα», τόνισε ο Γιουνκέρ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια έκτακτή του εμφάνιση που προκάλεσε αποδοκιμασίες από τους εκπροσώπους της άκρας Δεξιάς.

Η σιωπή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τερματίσθηκε οριστικά, αφού απάντησε ανοιχτά και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Γιουνκέρ αρνήθηκε ότι είχε προσωπική ανάμειξη στη σύναψη των επίμαχων συμφωνιών. «Εχω δηλώσει ότι η Επιτροπή θα πολεμήσει ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη δημοσιονομική απάτη», τόνισε στους δημοσιογράφους. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν συμβάδιζαν με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη διεθνή νομοθεσία, αλλά αναγνώρισε ότι είναι απαραίτητες η αναβάθμιση της νομοθεσίας και η ενίσχυση της διαφάνειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο διάφορων φορολογικών συμφωνιών στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η εμπλοκή του ονόματος του Γιουνκέρ σε υπόθεση φοροδιαφυγής έχει ενισχύσει τις φωνές που καλούν για την παραίτησή του. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Χρειάζομαι την εμπιστοσύνη σας, γιατί χωρίς αυτήν τίποτα δεν είναι δυνατό», τόνισε ο ίδιος. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, απέκλεισε την πιθανότητα να παραιτηθεί ο Γιουνκέρ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ, υποστήριξε την Τετάρτη ότι η συνάντηση του G20 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μπρίσμπεϊν αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τις μεγάλες οικονομίες να διαχειριστούν τα φορολογικά ζητήματα που τους κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν αντίθετος στην εκλογή του Γιουνκέρ, αναμένεται να συζητήσει έντονα το ζήτημα της φοροδιαφυγής, γεγονός που θα εκθέσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Κάμερον είχε ταχθεί εναντίον της φοροδιαφυγής των εταιρειών και κατά την προεδρία της Βρετανίας στο συμβούλιο του G8. Διπλωματικές πηγές προσθέτουν ότι το Λουξεμβούργο αντιστέκεται εδώ και χρόνια στην αναδιάρθρωση της φορολογικής νομοθεσίας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos