Επενδυτικό σοκ με 60 δισ. € ζητά η Γαλλία

20 Νοεμβρίου 2014 11:53

Αποφασισμένη να μη χάσει χρόνο με «ασκήσεις επί χάρτου» μέχρι το Βερολίνο να σταματήσει να μπλοκάρει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην ΕΕ εμφανίζεται η Γαλλία, η οποία, διά στόματος

του υπουργού Οικονομικών προειδοποιεί ότι εάν δεν δοθεί «ζεστό χρήμα», το πρόγραμμα επενδύσεων των 300 δισ. του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

«Φοβάμαι πως το σχέδιο θα λήξει απογοητευτικά» δήλωσε ο Μανουέλ Μακρόν μιλώντας στους Financial Times. «Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά η φυσική τάση ενός κουρασμένου οικοσυστήματος είναι να μην αποδίδει σωστά και αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση απαιτεί κάποιο σοκ» πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την ΕΕ να καταλήξει σε ένα πακέτο 60 έως 80 δισ. ευρώ σε μετρητά - πολύ περισσότερα από όσα έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι εξαιτίας των γερμανικών ενστάσεων. Τα χρήματα αυτά, κατά τον Μακρόν, θα πρέπει να διατεθούν για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων ή για μετοχικό κεφάλαιο σε έργα. «Είμαι πεπεισμένος πως χρειαζόμαστε πραγματικό χρήμα και χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο» τόνισε.

Ουσιαστικά οι δηλώσεις Μακρόν είναι μια έκκληση προς το Βερολίνο, να σταματήσει να δυναμιτίζει τις αναπτυξιακές πολιτικές. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ο Γιούνκερ, που θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό του σχέδιο πριν από τα Χριστούγεννα, έχει υποχρεωθεί από τις γερμανικές αντιρρήσεις να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μόχλευσης των ήδη υφιστάμενων κεφαλαίων και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Η Γερμανία αρνείται πεισματικά να αυξήσει τις επενδυτικές δαπάνες και ούτε λόγος για αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, από τον οποίο θα προέρχονται οι εγγυήσεις για να γίνει ελκυστικό ένα πρόγραμμα για τους επενδυτές. Ομως, οι δυνητικοί επενδυτές θα θέλουν να γνωρίζουν εάν τα κεφάλαια που θα δεσμεύσει η ΕΕ θα είναι νέα ή θα επανατοποθετηθούν εκεί από άλλους «λογαριασμούς» δαπανών.

Ακόμη, ο Γάλλος υπουργός πρότεινε την ίδρυση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα εποπτεύει αυτό που αποκαλείται New Deal (νέα συμφωνία). Η Αρχή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δανεισμό από τις αγορές και θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε έργα όπως τα δίκτυα οπτικών ινών ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αιχμές

Ο στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ άφησε και εδώ τις αιχμές του προς τη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας «Το 2012 και 2013 η γερμανική οικονομία βασιζόταν περισσότερο σε αγορές εκτός Ευρωζώνης. Τώρα που στηρίζεται στην Ευρωζώνη, υποφέρει όπως και εμείς. Οπότε έχουμε πλέον τις συνθήκες για να πραγματοποιηθεί το New Deal».

Οι συνθήκες είναι πράγματι πιεστικές για δράση. Οπως προειδοποίησε χθες η Standard & Poor's, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να διολισθήσει στην τρίτη ύφεσή της από το 2008.

Ο Μακρόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ευρώπη με την κοινωνική δυσαρέσκεια και την άνοδο του λαϊκισιμού τη δεκαετία του 1930: «Εάν οι πολιτικοί ηγέτες δεν πάρουν περισσότερα ρίσκα, θα συρθούμε στην οικονομική στασιμότητα και αυτό θα έχει πολιτικές επιπτώσεις».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos