Ο Γιούνκερ ανοίγει πακέτο 300 δισ. €

26 Νοεμβρίου 2014 12:51

Τους βασικούς άξονες του φιλόδοξου επενδυτικού του προγράμματος για την Ευρώπη παρουσιάζει σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο λόγος για ένα πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 300 με 315 δισ. ευρώ που στόχο έχει να «ξυπνήσει» την ΕΕ από τον λήθαργο της αδράνειας, χρηματοδοτώντας την υλοποίηση μεγάλων πρότζεκτ σε πολλές χώρες, με ό,τι θετικό θα συνεπάγεται φυσικά μια τέτοια εξέλιξη συνολικά για την ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών (τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την τόνωση της ανάπτυξης κ.ά.). Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τα 315 δισ. ευρώ είναι... πολλά λεφτά (υπερδιπλάσια του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ, που κυμαίνεται κοντά στα 140 δισ.), δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα (αλλά και αμφιβολίες) αναφορικά με την πηγή των επενδύσεων.

Ο στόχος του Γιούνκερ είναι να ξεκινήσει με εφαλτήριο μια «βάση» ευρωπαϊκών πόρων (από τους ήδη υπάρχοντες) που θα βάλουν «μπρος» μια σειρά από πρότζεκτ στην Ευρώπη, τα οποία με τη σειρά τους θα προσελκύσουν εν συνεχεία επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» ή «EFSI» (όπως θα ονομάζεται το πρόγραμμα, σύμφωνα με τους «Financial Times») πρόκειται να ξεκινήσει με ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 21 δισ. ευρώ. Τα 16 δισ. θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (από προγράμματα όπως τα «Connecting Europe Facility», «Horizon 2020» κ.ά.) και τα 5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Εγγυήσεις

Αποστολή των συγκεκριμένων «κεφαλαίων εκκίνησης» είναι να έρθουν υπό μορφήν εγγυήσεων να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ που δεν έχουν ξεκινήσει ή έχουν παγώσει εξαιτίας του... κλίματος στην οικονομία. Οι εν λόγω ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να φτάσουν να είναι έως και 15πλάσιες του αρχικού κεφαλαίου, δηλαδή να ξεπεράσουν συνολικά τα 300 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί βέβαια ότι το «ταμείο», που έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα τριετίας, δεν απαιτεί νέες εισφορές από τα κράτη-μέλη και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά εθνικές δαπάνες και ελλείμματα. Επιπλέον, αυτό θα «απορροφά» μέρος των όποιων ζημιών ίσως προκύψουν από τα νέα πρότζεκτ, δίνοντας έτσι μαξιλαράκια ασφαλείας και πρόσθετα κίνητρα συμμετοχής στους ιδιώτες επενδυτές που παρουσιάζονται διστακτικοί.

«Στόχος είναι να περάσουμε από την κουλτούρα των κονδυλίων σε μια κουλτούρα ανάληψης κινδύνων με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», σχολιάζουν παράγοντες μέσα από την Κομισιόν, οι οποίοι δεν ξεχνούν φυσικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ως μέσο μεγιστοποίησης του θετικού αντίκτυπου κάθε επένδυσης). Οσο για τα έργα που προβλέπεται να «αναστηθούν» χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το ECOFIN προχώρησε προ ημερών στη σύσταση «Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των κρατών-μελών, για την καταγραφή βιώσιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο του, υπό διαμόρφωση, επενδυτικού πακέτου του Γιούνκερ».

Η επενδυτική πρωτοβουλία του Λουξεμβούργιου προέδρου της Κομισιόν δεν θα μπορούσε φυσικά παρά να γίνει δεκτή με... ενστάσεις από τους άλλους Ευρωπαίους. Η Γαλλία θα ήθελε, για παράδειγμα, τα κεφάλαια εκκίνησης να είναι ακόμη μεγαλύτερα (60 με 80 δισ. ευρώ αντί για 21 δισ.), ενώ η Βρετανία αντιδρά καθώς φοβάται μήπως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο, και η Γερμανία ανησυχεί μήπως οι όποιες εξελίξεις πλήξουν την αξιολόγηση ΑΑΑ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Γιούνκερ αναμένεται να συζητηθεί στην επερχόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης Δεκεμβρίου, με απώτερο στόχο να έχει εγκριθεί πλήρως έως τα μέσα του 2015.

Ευρωβουλή: Κατατέθηκε από ευρωσκεπτικιστές

Καταψηφίζεται η πρόταση μομφής

Δεν έχει καν προλάβει να κλείσει έναν μήνα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με την πρώτη πρόταση μορφής. Ο ίδιος ωστόσο αποκρούει τις επιθέσεις και συνεχίζει το έργο του, ανταποδίδοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα πυρά. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον του ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, πραγματοποιείται αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι δεν πρόκειται να περάσει.

Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση. Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, από την πλευρά του, αμφισβήτησε τα κίνητρα όλων εκείνων που του επιτίθενται, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος θέλει μια ενιαία φορολογική πολιτική για την Ευρώπη. «Δεν είμαι φίλος του μεγάλου κεφαλαίου», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, ο οποίος πορεύεται πλέον με σημαία του τη διαφάνεια. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας. Πιο συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι στο εξής (από την 1η Δεκεμβρίου και μετά) θα ανεβάζει online, στον ιστότοπό της, όλα τα επαγγελματικά ραντεβού των επιτρόπων και των ανώτερων υπαλλήλων της (ονόματα συμμετεχόντων, τόποι συνάντησης, ημερομηνίες και ώρες, θέματα συζήτησης).

Στο ίδιο πνεύμα, ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής οι ευρωβουλευτές θα έχουν πιο ολοκληρωμένη πρόσβαση στα έγγραφα εκείνα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) ΕΕ-ΗΠΑ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos