Ο Σαρκοζί απέναντι στη δυναστεία των Λεπέν

01 Δεκεμβρίου 2014 11:33

Η μάχη στη γαλλική Δεξιά για την πρωτιά στις προεδρικές εκλογές του 2017 έχει ξεκινήσει από νωρίς. Με τη γαλλική κυβέρνηση και τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να βρίσκονται στο ναδίρ και τα συμπεράσματα

από τα πρώτα εκλογικά τεστ (τοπικές εκλογές Μαρτίου - ευρωεκλογές Μαΐου) να έχουν εξαχθεί από τα πολιτικά στρατόπεδα, η Κεντροδεξιά και η ακροδεξιά πήραν το περασμένο Σαββατοκύριακο θέσεις μάχης για τη διεκδίκηση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο Σαρκοζί απέναντι στη δυναστεία των Λεπέν

Μετά δυόμισι χρόνια στον πολιτικό «πάγο», ο Νικολά Σαρκοζί έκανε το Σάββατο και επίσημα το «comeback» του απέναντι σε μια ακροδεξιά δυναστεία Λεπέν, κερδίζοντας στην εσωκομματική ψηφοφορία που τον ανέδειξε ως τον νέο επικεφαλής του UMP. Η εκλογή του στο τιμόνι του κόμματος, που από το 2012 αντιμετωπίζει κρίση ηγεσίας, είναι ένα πρώτο βήμα για το προεδρικό χρίσμα, όμως ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια.

Κατ' αρχάς το ποσοστό με το οποίο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κέρδισε τους αντιπάλους του, Μπρουνό Λε Μερ και Ερβέ Μαριτόν, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία (64,5%) είναι πολύ χαμηλό για να τον «προβιβάσει» σε προεδρικό υποψήφιο (το 2004 είχε εκλεγεί στην προεδρία του UMP με το 85% των ψήφων και φέτος οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι έπρεπε να πάρει τουλάχιστον 70% για να διεκδικήσει με αξιώσεις το χρίσμα).

Επιπλέον ο βασικός αντίπαλός του για το προεδρικό χρίσμα της Κεντροδεξιάς, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, δεν ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και φαίνεται ότι είναι δημοφιλέστερος μεταξύ των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.

Τέλος, τις προεδρικές του φιλοδοξίες απειλούν και μία σειρά από δικαστικές έρευνες που τον εμπλέκουν και που αφορούν από παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του μέχρι διαφθορά σε υπόθεση όπου είναι ύποπτος ότι επιχείρησε να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες από υψηλόβαθμο δικαστικό.

Αλέν Ζιπέ

«Θα τον βοηθήσω αν ακολουθήσει την πορεία που έχω σχεδιάσει, για συσπείρωση του κέντρου και της Δεξιάς», είπε ο Ζιπέ μετά την εκλογή Σαρκοζί, ενώ ο βουλευτής Μπενουά Απαρί, που στηρίζει τον τελευταίο, διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα δεν συνιστά «λευκή επιταγή» για τον πρώην πρόεδρο. Οσο για τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ-Καμπαντελίς, χαρακτήρισε την εκλογή Σαρκοζί «καλή είδηση για την Αριστερά» και του πρότεινε να αντιπαρατεθούν σε ντιμπέιτ «για το μέλλον της Γαλλίας».

Καθώς ο «Σαρκό» δίνει τη δύσκολη μάχη του για την επιστροφή στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η ρητορική του πλησιάζει ολοένα και περισσότερο αυτήν της Λεπέν, τον ευρωσκεπτικιστικό, ξενοφοβικό κόμμα της οποίας ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές. Με τη διαμάχη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι για το έλλειμμα να βρίσκεται σε εξέλιξη και να προκαλεί εκνευρισμό και στις δύο πλευρές, ο Σαρκοζί, ο οποίος είχε μιλήσει για απομάκρυνση από τη συνθήκη Σένκεν, ζήτησε τώρα «εξάλειψη των μισών εξουσιών της ΕΕ», φράση που πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζε αδιανόητη για έναν υποψήφιο της γαλλικής Κεντροδεξιάς.

Ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει ότι μόνο τομείς όπως η βιομηχανική και αγροτική πολιτική ή η έρευνα θα πρέπει να είναι στις αρμοδιότητες των Βρυξελλών, ενώ «όλα τα υπόλοιπα πρέπει να επιστρέψουν στις εθνικές κυβερνήσεις». Προσπαθώντας να φέρει πίσω στην Κεντροδεξιά τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που έχουν ταχθεί στο πλευρό της Λεπέν, ο Σαρκοζί πριν από μερικές ημέρες τοποθετήθηκε και υπέρ της ανάκλησης του νόμου Τομπιρά, που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos