Τουρκία: Ελεύθερος ο μαθητής που συνελήφθη για προσβολή κατά του Ερντογάν

26 Δεκεμβρίου 2014 13:35
Ελεύθερος αφέθηκε ο 16χρονος μαθητής που συνελήφθη και προφυλακίστηκε την Τετάρτη στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας με την κατηγορία της προσβολής σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσφυγή που άσκησαν οι συνήγοροί του.
Η σύλληψή του Μεχμέτ Εμίν Αλτουνσές προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την "φασιστική παρεκτροπή" της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, ζητώντας ταυτοχρόνως να αρθούν οι περιορισμοί στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ένας ανήλικος στην Τουρκία με αυτήν την κατηγορία.

Ο 16χρονος παραδόθηκε από τις αρχές στους γονείς του που τον περίμεναν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Ικονίου, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι CNN-Turk.

Την Τετάρτη οι συνήγοροί του προσέφυγαν στο δικαστήριο που τον προφυλάκισε ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Ο νεαρός, που είναι μέλος ενός αριστερού κινήματος, κατηγορείται από τη δικαιοσύνη ότι κατήγγειλε δημοσίως τον Ερντογάν λέγοντας ότι είναι "ο αρχηγός της ληστείας, της δωροληψίας και της διαφθοράς". Συνελήφθη στο σχολείο του και παραπέμφθηκε σε δικαστήριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και ο δικηγόρος του υπενθύμισε ότι οι κατηγορίες αυτές επαναλαμβάνονται ελεύθερα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν εμπόδισε την προφυλάκισή του.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Αλτουνσές κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών.

Εξάλλου, τρεις μαθητές που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον νεαρό, συνελήφθησαν την Πέμπτη όμως προς το παρόν δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos