Ο πρόεδρος συγκάλεσε το... υπουργικό συμβούλιο

30 Δεκεμβρίου 2014 13:47

Με βήμα ταχύ προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του ρόλου του προέδρου οδεύει ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφασή του να προεδρεύσει συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αντί του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή για τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, που προφανώς εντάσσεται στη φιλοδοξία του να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να έχει η Τουρκία το πολίτευμα της Προεδρικής Δημοκρατίας και όχι της Προεδρευομένης Δημοκρατίας που έχει σήμερα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο ίδιος ο Ερντογάν στον Τύπο λέγοντας πως θα «συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο τη 19η Ιανουαρίου στο Μπεστέπε (το νέο και άκρως αμφιλεγόμενο προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα της Αγκυρας και που οι επικριτές του Ερντογάν αποκαλούν ειρωνικά ''Λευκό Παλάτι'') και θα προεδρεύσει της συνεδρίασης», υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα του δίνει το σχετικό δικαίωμα. «Ο πρόεδρος μπορεί να ασκεί τις εξουσίες του? Μπορώ να συγκαλώ το υπουργικό συμβούλιο από καιρού εις καιρόν, αυτό δεν θα πρέπει να ενοχλεί κανέναν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πράγματι, το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο και να προεδρεύει της συνεδρίασης, πρόκειται ωστόσο για μια προεδρική εξουσία που είχε να ασκηθεί δεκαετίες. Οπως προεξοφλεί ο τουρκικός Τύπος, ο Ερντογάν θα προεδρεύει στα υπουργικά συμβούλια ανά δύο μήνες και, όπως έσπευσαν να δηλώσουν ορισμένοι Τούρκοι βουλευτές, ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι δυνατόν να αποφύγει να ασκεί εκτελεστική εξουσία μετά το θριαμβευτικό 52% που συγκέντρωσε στις πρόσφατες εκλογές. Αρκετοί, εξάλλου, από το κυβερνών κόμμα έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για νεοσυσταθείσες ομάδες εργασίας της προεδρίας και όχι για υπουργικά συμβούλια. «Ενας πρόεδρος που εξελέγη από το 52% των ψηφοφόρων δεν μπορεί να λέει «δεν επεμβαίνω σε τίποτα». Τώρα το προεδρικό γραφείο αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με τους στόχους και το όραμα της Τουρκίας. Είναι λογικό να γίνονται συμβούλια για τη συζήτηση σημαντικών υποθέσεων της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι υπήρξαν τριγμοί μεταξύ της ομάδας του Ερντογάν και του γραφείου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου όταν ο πρωθυπουργός διέψευσε την περασμένη εβδομάδα δηλώσεις ενός συνεργάτη του Ερντογάν που υποστήριξε ότι ο πρόεδρος θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο την 5η Ιανουαρίου. Ο Ερντογάν, πάντως, θέλησε να ξεκαθαρίσει το θέμα, και στις χτεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό.

Πάντως, ο Ερντογάν, ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη με άμεση λαϊκή ψηφοφορία τον περασμένο Αύγουστο, κάθε άλλο παρά κρύβει τη φιλοδοξία του να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα της χώρας του σε προεδρικό. Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και υποσχέθηκε ότι στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν «το έθνος μας και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos