Πρωτοχρονιάτικο άνοιγμα διαλόγου προς τη Ν. Κορέα

02 Ιανουαρίου 2015 12:52

Την πρώτη μέρα του νέου χρόνου διάλεξε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για να κάνει άνοιγμα προς τη Νότιο Κορέα αποδεχόμενος την πρόταση της Σεούλ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στο πρωτοχρονιάτικο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας, ο Κιμ ανέφερε συγκεκριμένα: «Εάν οι αρχές της Νοτίου Κορέας ειλικρινά θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μέσω συνομιλιών, μπορούμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Αν η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον είναι σωστά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη διοργανώσουμε μια σύνοδο υψηλότατου επιπέδου».

Το μήνυμα του Κιμ αναφέρεται στην πρόταση που έγινε από την πλευρά της Σεούλ για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για τη διευθέτηση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η επανασύνδεση των οικογενειών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, δηλαδή την τριετία 1950-1953.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρειος Κορέα εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Νότιο Κορέα και για την επούλωση έτσι μίας ακόμη ανοιχτής πληγής που άφησε ο Ψυχρός Πόλεμος στον παγκόσμιο χάρτη.

Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει σημάδια από πλευράς Πιονγκιάνγκ για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου στις σχέσεις των δύο πλευρών, όμως προκλήσεις από την πλευρά της, αλλά και τα ετήσια στρατιωτικά κοινά γυμνάσια ΗΠΑ- Νοτίου Κορέας που προκαλούν την οργή της ηγεσίας της Βορείου Κορέας έχουν βάλει στον πάγο οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Κιμ στο μήνυμά του αναφέρθηκε και πάλι στις στρατιωτικές ασκήσεις λέγοντας: «Τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας είναι μια πηγή αυξημένων εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και ενισχύουν την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου».

Το ενδιαφέρον είναι ότι το άνοιγμα του Κιμ γίνεται τη στιγμή που η Βόρειος Κορέα βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο των ΗΠΑ μετά την υπόθεση της κυβερνοεπίθεσης εναντίον της Sony με αφορμή την ταινία «Interview», η οποία διαπραγματεύεται με χιούμορ μια απόπειρα δολοφονίας του Βορειοκορεάτη ηγέτη από Αμερικανούς πράκτορες.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πάντως ο Κιμ δεν αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με αφορμή την κυβερνοεπίθεση και επικεντρώθηκε περισσότερο σε θέματα που σχετίζονται με τη χώρα του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προθέσεις της κυβέρνησής του να αναπτύξει περαιτέρω μια σειρά από ειδικές οικονομικές ζώνες και ειδικές τουριστικές ζώνες μέσα στο 2015, συμπεριλαμβανομένου και του θέρετρου στο βουνό Κουμγκάνγκ, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 2008, οπότε και έκλεισε ύστερα από επίθεση που δέχθηκε ένας Νοτιοκορεάτης επισκέπτης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1953, καθώς ο πόλεμος δεν έληξε με συμφωνία ειρήνευσης, αλλά με εκεχειρία. Εκτοτε έχει κυλήσει όμως πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον η επανένωση της Κορέας είναι διακηρυγμένος στόχος και των δύο κυβερνήσεων.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos