Ο Πούτιν ζήτησε από τον πιο πλούσιο Ελληνα να βάλει πλάτη

04 Ιανουαρίου 2015 14:57

Να βάλουν πλάτη στη ρωσική οικονομία, που δοκιμάζεται μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και κορυφώνεται με την κατρακύλα της τιμής του

πετρελαίου και την υποτίμηση στο ρούβλι κοντά στο 50%, ζήτησε από 41 Ρώσους μεγιστάνες, μεταξύ αυτών και τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Φιλάρετο Καλτσίδη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην εντυπωσιακή αίθουσα της Μεγάλης Αικατερίνης στο Κρεμλίνο συμμετείχαν ολιγάρχες -όπως τους αποκαλούν τα ρωσικά ΜΜΕ- με προσωπική περιουσία από 2-3 δισ. ο... φτωχότερος μέχρι 18 δισ. δολάρια, όπως αυτή του Βίκτορ Βίκσελμπεργκ, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό «Forbes». Μια πρόχειρη εκτίμηση ανεβάζει τη συνολική προσωπική περιουσία των 41 επιχειρηματιών σε πάνω από 300 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου στο 150% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η αξία των επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν μέσα και έξω από τη Ρωσία.

Ο Φιλάρετος Καλτσίδης, Φιλάρετ Γκάλτσεφ Ιλιτς στα ρωσικά, με προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 6,7 δισ. δολάρια, ήταν στο νούμερο 22 της λίστας με τους 200 πλουσιότερους επιχειρηματίες στη Ρωσία το 2013. Μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Ομίλου «Eurocement», αποκαλείται «βασιλιάς του τσιμέντου» και θεωρείται από τους «νομιμόφρονες» προς το Κρεμλίνο.

Ο όμιλός του καλύπτει πάνω από το ένα τρίτο της παραγωγής τσιμέντου στη Ρωσία, ενώ είναι και ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος της ελβετικής εταιρείας τσιμέντου Holcim, με ποσοστό πάνω από 10%. Κατάγεται από την ορεινή περιοχή της Τσάλκα στη Γεωργία, όπου διαμένουν χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής.

«Αμνηστία»

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του επαναπατρισμού των ρωσικών κεφαλαίων, υποσχόμενος «αμνηστία». Το «παρών» στο Κρεμλίνο έδωσαν γνωστοί Ρώσοι επιχειρηματίες, όπως π.χ. ο μεγαλομέτοχος της Αρσεναλ, Αλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος έχει μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό και ζει στο Λονδίνο - προ της κρίσης θεωρούνταν ως ο πλουσιότερος Ρώσος επιχειρηματίας, με προσωπική περιουσία που ξεπερνούσε τα 20 δισ. δολάρια.

Από τους πρώτους στη λίστα των συμμετεχόντων ήταν και ο έτερος μεγιστάνας που μεσουρανεί στη βρετανική πρωτεύουσα, μεγαλομέτοχος της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μια απουσία με... ελληνικό ενδιαφέρον ήταν αυτή του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτη του Σκορπιού και της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, με περιουσία που εκτιμάται στα 9,1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το «Forbes», είναι 14ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Βλ. Πούτιν με αρκετούς από αυτούς τους ολιγάρχες και κυρίως εκείνους που επιμένουν να διατηρούν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα ταραχώδεις.

Οι διεθνείς επιχειρηματικές τους κινήσεις δείχνουν να έχουν την ανοχή του, όμως υπάρχει μια συνεχής διαμάχη με εκείνους που εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη Ρωσία όχι μόνο κρατούν σημαντικά κεφάλαια στο εξωτερικό, αλλά φυγαδεύουν ακόμα περισσότερα. Εκτιμάται πως το 2014, από την αρχή της κρίσης, πάνω από 75-80 δισ. δολάρια βγήκαν εκτός χώρας.

διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο Πούτιν. Ρ. Αμπράμοβιτς

Ο Βλ. Πούτιν έχει ξεκινήσει από νωρίς προσπάθεια για να πείσει τους ολιγάρχες να επαναπατριστούν τόσο οι ίδιοι όσο και τα κεφάλαιά τους. «Οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρίζονται στην επικράτειά του έθνους μας, στη χώρα μας, να έχουν μια διαφανή ιδιοκτησιακή δομή», είχε πει τον Μάρτιο μιλώντας σε στελέχη των μεγαλύτερων εγχώριων εταιρειών.

Μάλιστα, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο, φρόντισε να στείλει δημόσια ένα μήνυμα στους Ρώσους ολιγάρχες: «Προτείνω να εφαρμοστεί πλήρης αμνηστία για την επιστροφή κεφαλαίων στη Ρωσία. Για όλο το ποσό. Και άπαξ. Επαναλαμβάνω, πλήρης αμνηστία. Ας το κάνουμε τώρα, από σήμερα, αλλά μόνο για μια φορά» είχε πει από το Κρεμλίνο.

Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο πως θα αντιδράσουν οι Ρώσοι ολιγάρχες στην έκκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, αρκετοί απ' αυτούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό δεν συμμερίσθηκαν εξ αρχής τον ενθουσιασμό του Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ δεν είχαν κρύψει και την ανησυχία τους για τις συνέπειες από τις κυρώσεις της Δύσης.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί και οι ίδιοι είναι μεγάλες. Οι απώλειες για τους 20 πρώτους στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων εκτιμάται πως αγγίζουν τα 16 δισ. δολάρια. Η προσωπική περιουσία του Αλισερ Ουσμάνοφ υπολογίζεται σήμερα, σύμφωνα με το Βloomberg, στα 13,4 δισ. δολάρια, ύστερα από απώλειες περίπου 6,8 δισ. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η περιουσία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχασε 1,6 δισ. δολάρια.

Προσεκτικές κινήσεις

Ο Φ. Καλτσίδης παραβρέθηκε στο Κρεμλίνο, ωστόσο δε συνέβη το ίδιο με άλλους γνωστούς επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής, όπως ο Ιβάν Σαββίδης και ο Μπορίς Μουζενίδης, οι οποίοι παρεμπιπτόντως προέρχονται και αυτοί από την περιοχή της Τσάλκα. Να σημειωθεί πως ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, με περιουσία 250 εκατ. ευρώ, το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά προσεκτικός στις κινήσεις του μετά την «κόκκινη» κάρτα που του έβγαλε τον Αύγουστο του 2013 ο Βλ. Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια του Ροστόφ, κέντρο των επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη, μίλησε με αυστηρό ύφος για επιχειρηματία που αντί για την περιφέρεια του Ροστόφ επιλέγει να επενδύσει στην προβληματική, όπως την αποκάλεσε, Ελλάδα. Τις ημέρες αυτές ο Βλ. Πούτιν περιορίστηκε να στείλει μόνο μια τυπική ευχετήρια κάρτα στον... Ιβάν Ιγκνατίεβιτς - ο Ιβάν Σαββίδης στα ρώσικα- με αφορμή το νέο έτος.

Οι «συστάσεις» όμως του Ρώσου προέδρου για την Ελλάδα, όπως φαίνεται, έβαλαν φρένο και στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τότε και για επενδύσεις του Φ. Καλτσίδη στην Ελλάδα.

Ετσι η παρουσία του στη χώρα μας περιορίζεται μέχρι τώρα στην πολυσυζητημένη βίλα του στο Βασιλίτσι στην Κορώνη, όπου φιλοξενεί συχνά άλλους Ρώσους ολιγάρχες και στελέχη του Κρεμλίνου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos