Ιταλία: Παραιτήθηκε από την Προεδρία ο Ναπολιτάνο

14 Ιανουαρίου 2015 17:29

Σήμερα το πρωί ο 89χρονος Ναπολιτάνο υπέγραψε την επίσημη επιστολή της παραίτησής του και αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο Κουιρινάλε, μετά από 9 έτη. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εξελέγη για δυο θητείες.

Ο Ναπολιτάνο ανέβηκε για πρώτη φορά στον προεδρικό θώκο στις 15 Μαϊου του 2006 και επανεξελέγη στις 20 Απριλίου του 2013.

Η παραίτηση του πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του ήταν αναμενόμενη, καθώς ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι η προχωρημένη του ηλικία τον δυσκολεύει στην εκπλήρωση των καθηκόντων του.

«Φυσικά και είμαι ικανοποιημένος που επιστρέφω σπίτι. Εδώ είναι καλά, όλα είναι πολύ ωραία, αλλά είναι λίγο σαν φυλακή. Στο σπίτι θα είμαι καλά και θα περπατάω» απάντησε ο Ναπολιτάνο σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε χθες, ένα κοριτσάκι, κατά την διάρκεια διαδήλωσης αστυνομικών στην Πιάτσα ντελ Κουιρινάλε, ενώ σε συνέντευξή του στο RaiNews24 ευχήθηκε να είναι «ενωμένη και ήρεμη» η χώρα, κάνοντας αναφορές στις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία.

Το στοίχημα της διαδοχής

Αμέσως μετά την παραίτησή του, θα ξεκινήσει και επισήμως η κούρσα της διαδοχής, ενώ ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέρο Γκράσο θα εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι να αναλάβει ο διάδοχος του Ναπολιτάνο.

Τα σενάρια για το ποιος θα πάρει την σκυτάλη στο Προεδρικό Μέγαρο, δίνουν και παίρνουν τους τελευταίους μήνες και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καλείται να παίξει ρόλο ρυθμιστή σε ένα «παιχνίδι» ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών.

Όπως έχει δηλώσει, επιθυμεί να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία για τον διάδοχο του Ναπολιτάνο, με την δική του παράταξη (το Δημοκρατικό Κόμμα) αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ωστόσο, η ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου θεωρείται απρόβλεπτη και ορισμένοι αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters, θεωρούν ότι ο Ρέντσι ίσως επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos