Η Φερνάντες διαλύει την υπηρεσία πληροφοριών

28 Ιανουαρίου 2015 11:40

Στη διάλυση της υπηρεσίας πληροφοριών της Αργεντινής προχωράει η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ-Φερνάντες μετά τις

υποψίες ότι πράκτορές της ήταν πίσω από τον θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν, που ερευνούσε την υπόθεση της επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα Αμια στο Μπουένος Αϊρες το 1994 όπου βρήκαν τον θάνατο 85 άνθρωποι.

Στο διάγγελμά της, η Φερνάντες τόνισε ότι η υπηρεσία διατηρεί την ίδια δομή από την εποχή ακόμη της στρατιωτικής κυβέρνησης, η οποία έληξε το 1983. «Ελαβα την απόφαση να καταργήσω την παρούσα σύνθεση της υπηρεσίας πληροφοριών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα, τη διεύθυνση της οποίας θα ορίσει η Γερουσία», τόνισε η Φερνάντες.

«Δεν ήταν αυτοκτονία»

Ο Νίσμαν είχε ξεκινήσει να ερευνά την υπόθεση από το 2004 ως ειδικός ανακριτής και, μία μέρα πριν καταθέσει στοιχεία σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Κογκρέσου, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Στο χέρι του κρατούσε όπλο και η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Βιβιάνα Φέιν μίλησε για αυτοκτονία, δηλώνοντας ότι «δεν υπήρξε εμπλοκή τρίτου προσώπου». Ομως, ακόμα και η πρόεδρος σ' ένα μακροσκελές μήνυμα στο Τwitter της έγραψε πως η «αυτοκτονία δεν ήταν αυτοκτονία. Είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε ένα πολιτικό θρίλερ που συμπαρασύρει όλο και περισσότερο την κυβέρνηση της χώρας».

Τέσσερις μέρες πριν βρεθεί νεκρός, ο Νίσμαν είχε δημοσιοποιήσει πόρισμα 300 σελίδων, στο οποίο η πρόεδρος της Αργεντινής παρεμπόδισε την έρευνα για την εμπλοκή του Ιράν στη βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού κέντρου, προκειμένου να εξασφαλίσει εμπορική συμφωνία για ιρανικό πετρέλαιο έναντι αργεντίνικης σόγιας για να καλύψει εγχώριες ενεργειακές ανάγκες.

Η κυβέρνηση είχε ήδη απορρίψει τους ισχυρισμούς του Νίσμαν, αλλά στο διάγγελμά της τη Δευτέρα η Φερνάντες αναφέρθηκε για πρώτη φορά ευθέως στα περί «συμφωνίας» με το Ιράν: «Είναι παράλογο να υποθέτει κανείς πως η κυβέρνηση θα έκανε τέτοια κίνηση», είπε.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos