Συμφωνία για ένα ειρηνευτικό σχέδιο μετά από πέντε ώρες συνομιλιών

07 Φεβρουαρίου 2015 15:59

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών σήμερα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, την επομένη της έγκρισης του Βλαντίμιρ Πούτιν για την επεξεργασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου που θα τερματίσει 10 μήνες πολέμου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατάφεραν, ύστερα από πέντε ώρες συνομιλιών στο Κρεμλίνο, να λάβουν την έγκριση του προέδρου της Ρωσίας για το ειρηνευτικό αυτό σχέδιο, λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο με παρέμβασή της το πρωί και, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Τριμερής συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Μπάιντεν και Ποροσένκο έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ του Σεργκέι Λαβρόφ και του αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι.

Στη Μόσχα χθες βράδυ, καμιά πληροφορία δεν έγινε γνωστή σε σχέση με το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας μεταξύ των Ολάντ, Μέρκελ και Πούτιν. Είναι συνεπώς δύσκολο να αξιολογηθεί η επιτυχία των διαπραγματεύσεων, η βιωσιμότητα ενός ενδεχόμενου ειρηνευτικού σχεδίου και η ικανότητά του να επιλύσει τη σύγκρουση που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 5.300 ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

Στο τέλος των διαβουλεύσεων Ολάντ και Μέρκελ αναχώρησαν τη νύχτα από το Κρεμλίνο για αεροδρόμιο της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι υπήρξε ένα σχέδιο συμφωνίας και ότι μια τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί την Κυριακή μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της γερμανίδας καγκελαρίου για να συζητηθεί η πρόοδος όσον αφορά το σχέδιο συμφωνίας.

Σύμφωνα με τη σύντομη ανακοίνωση του Πεσκόφ, οι «εποικοδομητικές και ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις επέτρεψαν τη συμφωνία για ένα «πιθανό κοινό σχέδιο» που περιλαμβάνει τις ειρηνευτικές προτάσεις των Ολάντ και Μέρκελ, τους όρους που έθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο ουκρανός πρόεδρος και τα αιτήματα που διατύπωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μόσχα, Παρίσι, Βερολίνο και Κίεβο επιθυμούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που επιτρέπει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, τη μόνη ειρηνευτική συμφωνία που έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από όλες τις εμπόλεμες πλευρές, η οποία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός.

Ενας «πρώτος απολογισμός» για το ειρηνευτικό σχέδιο «θα γίνει Κυριακή στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που θα έχει το λεγόμενο σχήμα Νορμανδίας», οι τέσσερις ηγέτες μεταξύ τους, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η γαλλο-γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και προωθείται με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει επίσης προκαλέσει διεθνή κρίση θυμίζοντας τις ψυχροπολεμικές εντάσεις μεταξύ Ανατολικής και Δύσης.

Πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, η Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει επίλυση της ουκρανικής κρίσης για την προάσπιση της "ευρωπαϊκής ειρήνης".

«Ο καθένας γνωρίζει ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό δεν αρκεί και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ολάντ.

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία «αφήνει ελπίδες για κατάπαυση του πυρός», την ώρα που σχεδόν 220 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς και τις μάχες μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Εκεχειρία στο Ντεμπαλτσέβε

Εκεχειρία μερικών ωρών τέθηκε σε ισχύ χθες στο Ντεμπαλτσέβε, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, την οποία όμως φιλορώσοι αντάρτες έχουν σχεδόν περικυκλώσει. Η εκεχειρία επέτρεψε σε εναπομείναντες κατοίκους να επιβιβαστούν σε 20 λεωφορεία και να απομακρυνθούν εκτάκτως από την πόλη που έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.

Παντού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου οι βομβαρδισμοί ήταν λιγότεροι, για πρώτη φορά ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών. Ωστόσο τουλάχιστον δύο στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό που γνωρίζει ήττες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Ωστόσο κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, την Πέμπτη, ο Τζον Κέρι δεν ανακοίνωσε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, όπως ήλπιζε το Κίεβο αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προτιμά "μια διπλωματική λύση". Ο Μπαράκ Ομπάμα "επανεξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης αμυντικών όπλων" και θα λάβει την απόφασή του "σύντομα", σύμφωνα με τον Κέρι, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στο ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos