Κυρώσεις της ΕΕ στο Ρώσο «Σινάτρα» - Πώς «πλήρωσε» την εβραϊκή καταγωγή του

16 Φεβρουαρίου 2015 14:11

Ενας από τους διασημότερους τραγουδιστές της Ρωσίας και βουλευτής της Δούμας περιλαμβάνεται στη λίστα με τα


19 επιπλέον ονόματα Ρώσων και Ουκρανών στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις για τον ρόλο τους στον εμφύλιο.
Κυρώσεις της ΕΕ στο Ρώσο «Σινάτρα» - Πώς «πλήρωσε» την εβραϊκή καταγωγή του

Στην Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό ο 77χρονος πλέον καλλιτέχνης έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί το ρωσικό αντίστοιχο του Φρανκ Σινάτρα, κάτι που από μόνο του αντανακλά όχι μόνο την έκταση της φήμης του αλλά και τις διασυνδέσεις του με τον υπόκοσμο.

Ο εβραϊκής καταγωγής Κομπζόν γεννήθηκε στο Ντονμπάς της Ουκρανίας και από παιδί «σάρωσε» σε διαγωνισμούς ταλέντου στην τότε σοβιετική δημοκρατία, εμφανιζόμενος σε κονσέρτα αφιερωμένα στον Στάλιν.

Αν και καλλιτέχνης από μικρή ηλικία σπούδασε γεωλογία και ορυκτολογία στο Πολυτεχνείο του Ντιπροπετρόφσκ, τελικά ωστόσο αφιερώθηκε στην μουσική ολοκληρωτικά το 1959, με την πλήρη απασχόλησή του στα μουσικά σύνολα του Κόκκινου Στρατού.

Το 1962 έβγαλε τον πρώτο του δίσκο και το 1964 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού στο Σοπότ της Πολωνίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα έκανε το ίδιο σε εξαεθνή διεθνή διαγωνισμό, κερδίζοντας τους τρεις από αυτούς σε Βαρσοβία, Βερολίνο και Βουδαπέστη.

Για δύο δεκαετίες ήταν ουσιαστικά «πανταχού παρών» στις κορυφαίες κομματικές εκδηλώσεις, αλλά τελικά, το 1983, αποβλήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, λόγω των τραγουδιών του. Αιτία ήταν η επιλογή του να τραγουδήσει εβραϊκά τραγούδια σε διεθνή διαγωνισμό, κάτι που εξόργισε τους Αραβες συμμετέχοντες, που αποχώρησαν. Ενα χρόνο αργότερα ωστόσο αποκαταστάθηκε με την απονομή του Κρατικού Βραβείου της ΕΣΣΔ.

Το διασημότερο τραγούδι του θεωρείται το Mgnovenia (Στιγμές) από τους τίτλους τηλεοπτικής σειράς του 1973.

Μετά την πτώση του Κομμουνισμού, εκλέγεται με συντριπτικά ποσοστά βουλευτής στην περιφέρειά του, ενώ πραγματοποίησε εκτενές φιλανθρωπικό έργο, ενώ το 2002 διαπραγματεύτηκε ο ίδιος την απελευθέρωση μίας μητέρας με τρία παιδιά και ενός Βρετανού, κατά την κατάληψη του Θεάτρου της Μόσχας από τρομοκράτες.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos