Πισώπλατα εκτέλεσαν αντίπαλο του Πούτιν στο κέντρο της Μόσχας

28 Φεβρουαρίου 2015 11:22

Με τέσσερις έως επτά σφαίρες στην πλάτη δολοφονήθηκε είκοσι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ο 55χρονος Ρώσος πολιτικός Μπαρίς Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας.


 

Ο Μπ. Νεμτσόφ δέχθηκε τα πυρά πιθανότατα επαγγελματιών δολοφόνων την ώρα, που βάδιζε συνοδευόμενος από 24χρονη φίλη του από το Κίεβο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Μόσχας, τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα δίπλα στο Κρεμλίνο.

Οι δολοφόνοι του Νεμτσόφ βγήκαν από αυτοκίνητο των συνεργών τους, που σταμάτησε ξαφνικά στη γέφυρα και διέφυγαν με το ίδιο όχημα αφού βεβαιώθηκαν ότι το θύμα τους υπέκυψε στα τραύματά του.

Στο σημείο του εγκλήματος έσπευσαν πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις και ειδικοί, που ερευνούν το χώρο, ενώ στην περιφέρεια της Μόσχας τέθηκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο αναζήτησης των δολοφόνων.

Το κανάλι Ρωσία 24 έδειξε εικόνες στις οποίες το πτώμα του Μπόρις Νεμτσόφ κείτεται πάνω στη γέφυρα. Ίχνη αίματος είναι ορατά, σύμφωνα με δημοσιογράφο αυτόπτη μάρτυρα.

Πολλοί άνθρωποι ήταν μάρτυρες της δολοφονίας και η νεαρή γυναίκα που συνόδευε τον Μπόρις Νεμτσόφ ανακρίθηκε από τους ερευνητές, διευκρίνισε η αστυνομία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, Μοσχοβίτες πήγαν να καταθέσουν άνθη κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός.

Ένας υπεύθυνος της Επιτροπής Ερευνών, ο Βλαντίμιρ Μάρκιν, δήλωσε από την πλευρά του πως "όχι λιγότεροι από έξι ή επτά πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον του Μπόρις Νεμτσόφ από
έναν άγνωστο που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο".

"Βλέπω μπροστά μου το πτώμα του Μπόρις. Υπάρχουν γύρω πολλοί αστυνομικοί", δήλωσε στο πρακτορείο Ρία Νόβοστι ένας οικείος του Νεμτσόφ, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ίλια Γιασίν, ο οποίος έφθασε γρήγορα στον τόπο της δολοφονίας.

Είχε καλέσει σε διαδήλωση ώρες πριν - θα γίνει πορεία μνήμης
Ο Μπόρις Νεμτσόφ επρόκειτο να συμμετάσχει αύριο, Κυριακή, σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε συνοικία έξω από το κέντρο της Μόσχας. Ένας υπεύθυνος για τη διαδήλωση, ο Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε πως αυτή θα ματαιωθεί και να αντικατασταθεί από μια πορεία στη μνήμη του δολοφονημένου αντιπολιτευόμενου πολιτικού.

Σε ραδιοσταθμό της Μόσχας, τρεις μόλις ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους ακροατές να διαδηλώσουν με μια πύρινη ομιλία του για την Ουκρανία και τον πρόεδρο Πούτιν, υπογράφοντας έτσι την πολιτική διαθήκη του.

Επί 45 λεπτά, με αυστηρή φωνή και πολύ σοβαρό τόνο, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός παρουσίασε τις προτάσεις του για "να αλλάξουμε τη Ρωσία", μη διστάζοντας να διακόπτει τους συνομιλητές του, δύο δημοσιογράφουτς του ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας, που μάταια προσπαθούσαν να τον κάνουν να χαλαρώσει.

Ποιος ήταν ο Μπορίς Νεμτσόφ
Ο Νεμτσόφ γεννήθηκε το 1959 στο Σότσι στη Μ.Θάλασσα και το 1990 εκλέχτηκε βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νόβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη της Ρωσίας.

Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας (Παρνάς) και είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν "θα διατάξει τη δολοφονία" του.

Καταδικάζει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Μπαρίς Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της χώρας, κάνοντας λόγο για συμβόλαιο θανάτου, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόρφ, εκπροσώπου του προέδρου.

Ο Πεσκόρφ δήλωσε ότι το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πρόκληση» -η αντιπολίτευση σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή μια μεγάλη διαδήλωση στη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ενημερώθηκε ταχύτατα για τη δολοφονία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση.

Ουκρανία: Χάθηκε μία γέφυρα φιλίας με τη Ρωσία
Η Ουκρανία απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον ρώσο αντιπολιτευόμενο πολιτικό Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε τη νύκτα στη Μόσχα, με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να τον χαρακτηρίζει "φίλο" και "γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία", οι οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπες σε μια χωρίς προηγούμενο σύγκρουση.

"(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε τυχαία", έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο λογαριασμό του στο Facebook. "Θυμάμαι το χαμόγελό του, τις θαρραλέες πράξεις του. Ήταν ένα απ' αυτά τα λίγα πρόσωπα που μπορείς να αποκαλείς φίλους".

Το κόμμα Μπατκίβστσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο καταδίκασε "την άγρια δολοφονία (...) ενός από τους σπάνιους δημοκράτες και λογικούς πολιτικούς της Ρωσίας" ο οποίος "δεν φοβόταν να επικρίνει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν". Το Μπατκίβστσινα υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Νεμτσόφ υποστήριζε την ουκρανή πιλότο και βουλευτή αυτού του κόμματος Νάντια Σαβτσένκο, η οποία είναι φυλακισμένη στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας.

"Η Ρωσία έχασε μια εξέχουσα προσωπικότητα η οποία αρνούνταν να ζει γονατισμένη", έγραψε από την πλευρά του στο λογαριασμό του στο Twitter ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Εντονες αντιδράσεις
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ και ομοϊδεάτης του Νεμτσόφ, που επισκέφτηκε τον τόπο της δολοφονίας, δήλωσε ότι δεν του είχε ανακοινώσει οποιεσδήποτε απειλές για τη ζωή του ή κάτι περίεργο και διαβεβαίωσε ότι "τα καθάρματα, που το έκαναν θα το πληρώσουν ακριβά". Εκτίμησε επίσης πως η δολοφονία αυτή είναι "το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική". "Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας.

"Είναι μια τρομερή τραγωδία για όλη τη χώρα", δήλωσε αμέσως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν Αλεξέι Κουντρίν.

Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα. "Ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ δήλωσε πως ο φόνος καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαφωνούντες σε μια χώρα στην οποία ο Πούτιν απαιτεί πλήρη αφοσίωση. "Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση, ότι είσαι με την ομάδα", ανέφερε ο Κασπάροφ σε καταχώρισή του στο Twitter. "Το θέμα δεν είναι αν έδωσε ο Πούτιν τη διαταγή να δολοφονηθεί ο Μπόρις Νεμτσόφ. Το έκανε η δικτατορία του Πούτιν. Η προπαγάνδα του 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα περί εχθρών του κράτους", πρόσθεσε ο Κασπάροφ.

Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η Ξένια Σόμπτσακ, δήλωσε πως ο Νεμτσόφ ετοίμαζε μια έκθεση για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Αξιωματούχος του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ιβάν Μέλνικοφ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβοστι πως πρόκειται για μια "αιματηρή προβοκάτσια (...) με στόχο να ανανεωθεί η αντιρωσική υστερία στο εξωτερικό".

«Βάρβαρη δολοφονία»
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια του γενικού γραμματέα του, του Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, εξέφρασε επίσης το σοκ του και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν τη δολοφονία αυτή "με αμερόλπητο τρόπο".

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε σήμερα την "ειδεχθή δολοφονία" του ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ, χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός "θαρραλέου και άοκνου υπερασπιστή της δημοκρατίας". "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει την ειδεχθή δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία διαπράχθηκε αυτή τη νύκτα στη Μόσχα", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο και στην οποία προστίθεται: "Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένας θαρραλέος και άοκνος υπερασπιστής της δημοκρατίας και ένας επίμονος μαχητής κατά της διαφθοράς".

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» του Μπαρίς Νεμτσόφ ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης της Ρωσίας , αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να διεξάγει «άμεση, αμερόληπτη και διαφανή έρευνα» ώστε να «εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντέδρασε επίσης: "(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη", έγραψε στο Facebook.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos