×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Σκάνδαλο στον δρόμο Ραχόι προς τις κάλπες-Σε δίκη και τρεις πρώην ταμίες του Λ.Κ.

08 Μαρτίου 2015 09:01

Σε δίκη παραπέμπει 40 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις ταμίες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και πρώην δήμαρχοι, ο Ισπανός δικαστής Πάμπλο Ρουθ, με βασική κατηγορία τη συμμετοχή σε κύκλωμα διαφθοράς.

Το σκάνδαλο διαφθοράς αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα το αριστερό Podemos έχει αναδείξει την πάταξη της διαφθοράς σε κεντρικό προεκλογικό του μήνυμα

 

Η δικαστική απόφαση που πάρθηκε έπειτα από έξι χρόνια προκαλεί σοβαρό πλήγμα στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, καθώς η διαφθορά έχει αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά ζητήματα στον προεκλογικό διάλογο. Μάλιστα το αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο αποτελεί σοβαρή απειλή για το Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει αναδείξει την πάταξη της διαφθοράς σε κεντρικό προεκλογικό του μήνυμα.

Η δίκη αφορά στην πολύκροτη υπόθεση «Gurtel», όπου στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούνται για δωροληψία (λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, πανάκριβα δώρα, ακόμη και διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία) με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβολαίων του Δημοσίου. Κατηγορούνται επίσης για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλαγμάτων και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Το δίκτυο των δωροδοκιών έδρασε για μία δεκαετία από το 1999 έως το 2009, οπότε κι άρχισαν οι έρευνες, και εμπλέκονται πολιτικοί κι επιχειρηματίες κυρίως από τις περιοχές της Μαδρίτης και της Βαλένθια.

Αποκαλύψεις
Οπως αποκαλύφθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός της Βαλένθια, Φρανσίσκο Καμπς, και προσωπικός φίλος του Ραχόι, δωροδοκείτο από επιχειρηματίες και κυρίως από τον Φρανσίσκο Κορέα που κρατάει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, καθώς ήταν εκείνος που «κέρδιζε» τα πολύκροτα συμβόλαια του Δημοσίου. Για τον Κορέα ο εισαγγελέας ζητά ποινή φυλάκισης 110 ετών.

Μεταξύ αυτών που θα δικαστούν είναι οι τρεις πρώην ταμίες του κόμματος, ο Λουίς Μπαρθένας, ο Αλβάρο Λαπουέρτα και ο Ανχελ Σαντσίθ. Επίσης θα δικαστεί και ο Χεσούς Σεπούλβεδα, πρώην δήμαρχος σε αριστοκρατικό προάστιο της Μαδρίτης και πρώην σύζυγος της Ανα Αμάτο, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας, επειδή μπλέχτηκε κι αυτή στο σκάνδαλο. Ο δικαστής Ρουθ δήλωσε πως θα ερευνηθεί περαιτέρω η συμμετοχή της Αμάτο στο σκάνδαλο κι αν το κρίνει απαραίτητο θα την καλέσει κι εκείνη σε δίκη.

Ο Μπαρθένας, που αποδείχτηκε και το πρόσωπο-κλειδί για το σκάνδαλο, μόλις αποφυλακίστηκε για την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση διαφθοράς. Ο δικαστής όρισε τώρα εγγύηση 89 εκατ. ευρώ για τον πρώην ταμία, ενώ ζητά ποινή φυλάκισης 42 ετών. Το Λαϊκό Κόμμα καλείται να καταβάλει 245.492 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις για τα «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος, ηγετικά του στελέχη λάμβαναν τακτικά ποσά έως και 10 χιλιάδες ευρώ ως μίζες. Μεταξύ αυτών και ο Μαριάνο Ραχόι, που φέρεται να λάμβανε 25.000 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011. Ο ίδιος είχε καταγγείλει πως η ανάμειξη του ονόματός του ήταν μια «επιχείρηση σπίλωσης του κόμματος».

Η δίκη δεν αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα από το 2016 και θα διαρκέσει έως και έξι μήνες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ισπανικό δικαστικό σύστημα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos