×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ανάληψη ευθύνης από ISIS στην Τυνησία για την επίθεση

20 Μαρτίου 2015 08:29

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την προχθεσινή, πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Εθνικό Μουσείο της Τυνησίας, στην Τύνιδα, ενισχύοντας τις διεθνείς ανησυχίες για περαιτέρω διάχυση της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στη Μεσόγειο.

Με ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, το ISIS χαιρετίζει «την ευλογημένη εισβολή σε ένα από τα άντρα των απίστων και της ανηθικότητας στη μουσουλμανική Τυνησία» και προειδοποιεί για νέες, ανάλογες επιθέσεις στο μέλλον, χαρακτηρίζοντας την προχθεσινή ως «μόνο μια σταγόνα της επερχόμενης καταιγίδας». Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι οι δύο «ιππότες του Ισλάμ» που πραγματοποίησαν το μακελειό, τραυματίστηκαν θανάσιμα από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν ξέμειναν από πυρομαχικά.

 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι είχε ανακοινώσει ότι οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν τέσσερα άτομα, τα οποία συνδέονται ευθέως με την τρομοκρατική επίθεση και άλλα πέντε, για τα οποία υπάρχουν υποψίες. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ανταλλαγής πυρός με τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρόκειται για τους Γιασίντ Αμπίντι και Χατέμ Χατσάνουι. Ο πρώτος εξ αυτών ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες της Τυνησίας και προ της φονικής επίθεσης.

Οι νεκροί

Βάσει νεότερου απολογισμού, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 23, εκ των οποίων οι 20 ήταν ξένοι τουρίστες, ένας Τυνήσιος αστυνομικός και δύο τρομοκράτες. Μεταξύ των ξένων τουριστών που έχασαν τη ζωή τους περιλαμβάνονται τρεις Γιαπωνέζοι, δύο Ισπανοί, ένας Κολομβιανός, ένας Αυστραλός, μία Βρετανίδα, μία Βελγίδα, δύο Γάλλοι, ένας Πολωνός και ένας Ιταλός. Οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 40.

Εργατικά συνδικάτα και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διοργάνωσαν χθες το απόγευμα σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από το Μουσείο, ενώ τα ΜΜΕ, στο σύνολό τους, καλούσαν σε ενιαίο μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας. Ταυτόσημο ήταν το μήνυμα του Ραχίντ Γκανούσι, ηγέτη του ισλαμικού κόμματος «Ενάχντα», κυριότερου πόλου της αντιπολίτευσης.

Επειτα από σύσκεψη με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος Εσέμπσι ανακοίνωσε ότι μονάδες στρατού θα αναπτυχθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ώστε να αποτραπούν νέα τρομοκρατικά πλήγματα. «Επιθυμώ να καταστήσω σαφές στον λαό της Τυνησίας ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι αυτές οι βάρβαρες μειονότητες δεν πρόκειται να μας εκφοβίσουν. Θα τους πολεμήσουμε ανελέητα μέχρι την τελευταία μας πνοή», δήλωσε ο Εσέμπσι, ο οποίος επισκέφθηκε τραυματίες στο νοσοκομείο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καταδίκασε την «προμελετημένη αιματοχυσία» που έπληξε τη χώρα-λίκνο της «Αραβικής Ανοιξης», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» της κυβέρνησής του. Την ανάγκη διεθνούς αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη Τυνησία, μια χώρα - πρότυπο στον αραβικό κόσμο, για τη σχετικά ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία μετά την ανατροπή του απολυταρχικού καθεστώτος με την εξέγερση του 2011, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η οικονομία της Τυνησίας, η οποία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, αναμένεται να υποστεί σοβαρές επιπτώσεις. Ηδη, μία ιταλική εταιρεία κρουαζιερόπλοιων και ένα ταξιδιωτικό γραφείο ανακοίνωσαν ότι αφαιρούν, προς το παρόν, την Τυνησία από τους τουριστικούς προορισμούς τους.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos