Τίτλοι τέλους για τον Ζαν-Μαρί Λεπέν - Με χθεσινό επίσημο ανακοινωθέν

09 Απριλίου 2015 11:38

Με χθεσινό επίσημο ανακοινωθέν, σε πρωτοφανώς σκληρή γλώσσα και με την υπογραφή της προέδρου, Μαρίν Λεπέν, μοιάζει να ολοκληρώνεται η πολιτική σταδιοδρομία του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, επίτιμου προέδρου και πατέρα, Ζαν-Μαρί.

«Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν φαίνεται ότι εισήλθε σε πραγματική δίνη πολιτικής καμένης γης και πολιτικής αυτοκτονίας. Η θέση του ως επίτιμου προέδρου δεν του επιτρέπει να θέτει το Εθνικό Μέτωπο σε ομηρία ούτε να προβαίνει σε χονδροειδείς προκλήσεις, στόχος των οποίων είμαι εν τέλει εγώ. Αυτές πλήττουν, όμως, βάναυσα όλο το κίνημα, τα στελέχη του, τους υποψηφίους, τα μέλη και τους ψηφοφόρους. Υποχρεώνομαι έτσι με μεγάλη μου λύπη να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του πολιτικού γραφείου, ώστε να αποφασίσουμε πώς θα προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Εθνικού Μετώπου», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Τελευταία πρόκληση

Η τελευταία πρόκληση του γερόλυκου της γαλλικής ακροδεξιάς σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, με συνέντευξη που παραχώρησε στο ακροδεξιό περιοδικό Rivarol και επρόκειτο να δημοσιευθεί σήμερα. Σε αυτή, ο κ. Λεπέν επαναλαμβάνει την εκτίμηση που τρέφει για τον στρατάρχη Πετέν, ηγέτη της δωσιλογικής κυβέρνησης της Γαλλίας τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ενώ δηλώνει ευθαρσώς ότι έπεσε θύμα προδοσίας από την κόρη του. Αναφέρει ότι δεν συνήθισε να έρπει στη ζωή του και ότι διακρίθηκε για τη σταθερότητα του χαρακτήρα και των απόψεών του. Τονίζει επίσης την περιφρόνησή του για το δημοκρατικό πολίτευμα και τη γαλλική δημοκρατία, υπογραμμίζοντας τον σεβασμό που τρέφει για τον «κόσμο των λευκών» και για την «Ευρώπη των Bορείων».

Οι ρατσιστικές θέσεις του Λεπέν, μία μόλις εβδομάδα μετά τη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, κατά την οποία επανέλαβε την πάγια θέση του πως οι θάλαμοι αερίων των ναζί υπήρξαν «λεπτομέρεια της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», έφεραν τη Μαρίν Λεπέν και τους συνεργάτες της στην επίθεση.

Στο ανακοινωθέν, η πρόεδρος του κόμματος προειδοποιεί τον πατέρα της για τα σχέδιά της: «Ενημέρωσα τον Ζαν-Μαρί Λεπέν ότι στο πολιτικό γραφείο της 17ης Απριλίου, που θα αποφασίσει για τους επικεφαλής στις λίστες των περιφερειακών εκλογών του Δεκεμβρίου, θα αντιταχθώ στην υποψηφιότητά του στην περιφέρεια Προβηγκία - Αλπεις - Κυανή Ακτή».

Στελέχη στο πλευρό της

Στις δέκα χθες το πρωί, ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση του ανακοινωθέντος, στενοί συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν περνούσαν στην επίθεση, μέσω social media και ΜΜΕ.

Ο βουλευτής του Μετώπου και παραδοσιακός πολέμιος του Ζαν-Μαρί Λεπέν, Ζιλμπέρ Κολάρ, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του επίτιμου πρόεδρου, σε τηλεοπτική του παρέμβαση, «αφόρητη, αρχαϊκή, ξεπερασμένη και λόγια που αρμόζουν σε αρχαίο μνημείο, όπως τα μενίρ των Γαλατών».

Το «δεξί χέρι» της Μαρίν Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό, ανακοίνωσε στο Twitter «οριστική και αμετάκλητη πολιτική ρήξη με τον επίτιμο πρόεδρο». Η πλειονότητα σε υποστηρικτές που διαθέτει η Μαρίν Λεπέν στο πολιτικό γραφείο εγγυάται την έγκριση κάθε πρότασής της. Το πρόβλημα έγκειται, όμως, στην εύρεση αντικαταστάτη υποψηφίου στην Προβηγκία, ικανού να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει ο επίτιμος πρόεδρος.

Στη χθεσινή του παρέμβαση, ο βουλευτής Ζιλμπέρ Κολάρ προέβη σε ρηξικέλευθη πρόταση: «Καλώ τη Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν να καταθέσει υποψηφιότητα στην περιφέρεια της Προβηγκίας, στη θέση του παππού της». Η νεαρή και δημοφιλής βουλευτής της Βοκλίζ (Vaucluse), όμως, έχει ήδη εκφρασθεί σχετικά με δισταγμό.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos