Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη

23 Απριλίου 2015 12:05

Συνεχίστηκε και χθες η αιματοχυσία στην Υεμένη, παρά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, μία ημέρα νωρίτερα, ότι αναστέλλει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος της χώρας. Η συνέχιση των εχθροπραξιών εξασθένισε τις ελπίδες που είχε δημιουργήσει αρχικά η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, αναφορικά με την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση που μαστίζει την πιο φτωχή, αλλά στρατηγικής σημασίας χώρα του αραβικού κόσμου.

 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ριάντ, δυνάμεις των Χούτι κατέλαβαν, ύστερα από σφοδρή μάχη, στρατόπεδο ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού, στην πόλη Ταέζ, σε κεντρική περιοχή της χώρας. Η εν λόγω ταξιαρχία ανήκει στο τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που παραμένει πιστό στον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας, Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει εξόριστος στο Ριάντ. Ακολούθησε βομβαρδισμός του αρχηγείου της ταξιαρχίας από μαχητικά αεροπλάνα της Σαουδικής Αραβίας, σε πείσμα της προηγούμενης ανακοίνωσης περί τερματισμού της αεροπορικής εκστρατείας, η οποία διαρκεί ήδη ένα μήνα.

Συγκρούσεις διεξάγονταν επίσης στο λιμάνι του Αντεν, δεύτερη πόλη της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Χούτι και στη νότια πόλη Νταλέα. Μοναδική ενθαρρυντική είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν η απελευθέρωση του υπουργού Αμυνας, στρατηγού Μαχμούντ αλ Σουμπαΐχι, ο οποίος κρατούνταν όμηρος από τους Χούτι εδώ και ένα μήνα.

Αν και καλωσόρισαν την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας περί τερματισμού των βομβαρδισμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι η κατάσταση στην Υεμένη παραμένει εκρηκτικά ασταθής. «Προφανώς, η δουλειά (που χρειάζεται να γίνει) δεν έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Ψάκι, τονίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη ώστε να υπάρξει διπλωματική επίλυση της κρίσης. Αντίθετα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν -η χώρα του οποίου τοποθετήθηκε, όπως και η Αμερική, στο πλευρό του Ριάντ- εμφανίστηκε πολύ περισσότερο αισιόδοξος. «Είμαστε ευτυχείς που τερματίσθηκαν οι αεροπορικές επιχειρήσεις στην Υεμένη. Φαίνεται ότι οι στρατιωτικοί στόχοι επιτεύχθησαν» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Μασούμ, στην Αγκυρα.

Ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, παρότι προκάλεσαν καταστροφές αποθηκών οπλισμού των Χούτι και διέκοψαν τις γραμμές επικοινωνίας τους, δεν συνέβαλαν ουσιωδώς στην ανάκτηση εδαφών από τις δυνάμεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι υποστηρίζει τους Χούτι για να ενισχύσει την επιρροή του στον αραβικό κόσμο, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη. «Η ιστορία έχει δείξει ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν είναι η ενδεδειγμένη απάντηση σε κρίσεις αυτού του είδους, αντίθετα, οδηγεί σε επιδείνωση του προβλήματος» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των πολιτικών ομάδων και φατριών της Υεμένης για την εξεύρεση λύσης.

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στο Λονδίνο, Μοχάμεντ μπιν Ναουάφ, δήλωσε ότι «το Ιράν δεν πρέπει να έχει λόγο στις υποθέσεις της Υεμένης γιατί δεν είναι αραβικό κράτος».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos