Το Σίτι «ψηφίζει» Τόρις και ο Μπραντ Εργατικούς

05 Μαϊος 2015 11:27

Απεγνωσμένες προσπάθειες για να αυξήσουν τα ποσοστά τους την τελευταία στιγμή πριν από τις μεθαυριανές κάλπες κάνουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Εντ Μίλιμπαντ, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις οι Τόρις και οι Εργατικοί συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό.


Η τελευταία δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία YouGov δίνει 34% στους Συντηρητικούς του Κάμερον και 33% στους Εργατικούς του Μίλιμπαντ.
Οπως και αυτή, έτσι και όλες οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις κατέγραφαν διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που ήταν εντός του στατιστικού λάθους, γεγονός που καταδεικνύει ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα καταφέρει την επομένη των εκλογών να λάβει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 650 εδρών.
Την εκτίμηση πως οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται εξάλλου ότι εκμυστηρεύτηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον στον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, του κυβερνητικού εταίρου του στην απερχόμενη κυβέρνηση.
Επιπλέον ο Βρετανός απερχόμενος πρωθυπουργός σε δημόσια τοποθέτησή του, σε προεκλογική εκδήλωση στο Μπαθ, ισχυρίστηκε ότι για να κερδίσουν τις εκλογές της Πέμπτης οι Τόρις πρέπει να πάρουν 23 περισσότερες έδρες από αυτές που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σενάρια
Σύμφωνα με τον Κάμερον, εάν λάβουν αυτές τις 23 έδρες οι Τόρις, τότε κάθε ελπίδα των Εργατικών για κυβέρνηση συνεργασίας με το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) σβήνει. Σε περίπτωση πάντως που ο Κάμερον καταφέρει να κερδίσει αυτές τις έδρες, αλλά δεν έχει αρκετές έδρες για να σχηματίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα μακροημερεύσει και ότι οι Τόρις πιστοί στην παράδοση του Συντηρητικού κόμματος θα τον «καταβροχθίσουν».
Τρεις ημέρες μετά τη γέννησή της και τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η μικρότερη αδελφή του πρίγκιπα Γεωργίου Αλεξάνδρου Λουδοβίκου πήρε το όνομά της και τη θέση της για τη διαδοχή του θρόνου της Αγγλίας. Το όνομα που διάλεξαν για την Αυτής Βασιλική Υψηλότητα οι γονείς της πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον λοιπόν είναι Σάρλοτ Ελισάβετ Νταϊάνα του Κέμπριτζ

 

Πάντως τη στήριξή τους προς το κόμμα του Κάμερον γνωστοποίησαν χθες με επιστολή τους εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων του Σίτι του Λονδίνου που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Πρώτα το Λονδίνο». Συγκεκριμένα, σε αυτήν προειδοποιούν ότι το πολιτικό πρόγραμμα του Μίλιμπαντ προβλέπει μεταξύ άλλων μεγάλη φορολογία για τους πλούσιους, κάτι που τονίζουν ότι «θα καταστρέψει τις προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας».
Στον αντίποδα πάντως, κάνοντας μια κίνηση που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό στήριξης προς το Εργατικό Κόμμα, ο ηθοποιός και ακτιβιστής Ράσελ Μπραντ άφησε πίσω του χθες την καμπάνια του υπέρ της αποχής και τάχθηκε στο πλευρό του Εντ Μίλιμπαντ.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στους περίπου 9,6 εκατομμύρια «ακολούθους» του στο Twitter έγραψε: «Πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναλάβουμε αποφασιστική δράση για να θέσουμε τέλος στον κίνδυνο του Συντηρητικού Κόμματος. Πρέπει να ψηφίσετε Εργατικούς, πρέπει να εκδιώξετε το Συντηρητικό Κόμμα από την εξουσία».
Την κίνηση αυτή του Μπραντ και τη μείωση της επιρροής των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, όπως αυτά που ελέγχει ο Ρούπερτ Μέρντοχ και τα οποία είχαν φέρει στην κυβέρνηση τους Συντηρητικούς το 1992, συνέκρινε το Ρόιτερ σε σχετική ανάλυσή του. Σύμφωνα με τον καθηγητή για τα ΜΜΕ στο LSE, Τσάρλι Μπέκετ: «Ο Ράσελ έχει καλύτερη ανταπόκριση στην κοινή γνώμη από τον Ρούπερτ».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos