Οι στρατηγικοί στόχοι του G7 για κλίμα, εμπόριο και φτώχεια

09 Ιουνίου 2015 11:09

Κλίμα, παγκόσμια φτώχεια, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση των κυρώσεων -αν κριθεί αναγκαίο- σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ανάμειξής της στην κρίση στην Ουκρανία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις χθεσινές συζητήσεις των ηγετών των κρατών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7), κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου στη Βαυαρία.


Οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν στην απαγκίστρωση των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα και τάχθηκαν υπέρ του καθορισμού ενός στόχου σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου, οι ηγέτες τάσσονται υπέρ μιας μείωσης σε παγκόσμιο επίπεδο των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «στον μέγιστο βαθμό», κατά 40% έως 70% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 2010. Τα κράτη-μέλη του G7, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, δεσμεύτηκαν επίσης να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο για περιβαλλοντικούς σκοπούς, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς πόρους.
Την ικανοποίησή του επειδή η Ομάδα των Επτά (G7) ανέλαβε «φιλόδοξες και ρεαλιστικές δεσμεύσεις» στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της Διάσκεψης του Παρισιού που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, εξέφρασε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της συνόδου.
Για τη Μόσχα
Αναφορικά με τη Ρωσία, η Μέρκελ δήλωσε πως οι ηγέτες του G7 είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα εις βάρος της Μόσχας εάν κριθεί αναγκαίο. Τόνισε ότι οι ηγέτες των επτά οικονομικά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη καταδίκασαν την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.
Αυτό που θέλουν οι ηγέτες του G7 από τη Ρωσία, υπογράμμισε η Μέρκελ, είναι να συμμορφωθεί με την εκεχειρία που υπογράφτηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 12 Φεβρουαρίου και η οποία τερμάτισε σε μεγάλο βαθμό τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο, πάντως, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις είχε δηλώσει ότι «η σκληρή γραμμή» εις βάρος της Ρωσίας ήταν κάτι το οποίο ανέμενε.
Οσον αφορά τα άλλα θέματα της ατζέντας, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγγειλε ότι οι G7 επιθυμούν να συντονίσουν την έρευνα σε φάρμακα για τις παγκόσμιες επιδημίες, ενώ για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) τονίστηκε ότι το θέμα συζητήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κι ότι θα προωθηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με διαδικασίες fast track. Τέλος, για την αντιμετώπιση της φτώχειας παγκοσμίως, η απόφαση των G7 ήταν να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πείνας στον πλανήτη να μειωθούν κατά 500 εκατ. Η Γερμανία θα συνεισφέρει σε αυτό αυξάνοντας τη βοήθεια προς το εξωτερικό κατά 8,3 δισ. ευρώ.
ΟΜΠΑΜΑ
Συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για το ISIS
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν ακόμα πλήρη στρατηγική» για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσουν να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχασαν από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι στα πλαίσια της Συνόδου των G7.
O Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης πως ακόμα χρειάζεται αρκετή δουλειά προκειμένου να διακοπεί η ροή ξένων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ, ωστόσο, επισήμανε πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχανστιστών είναι έτοιμες να προσφέρουν περισσότερα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.
Σχέδια
«Θέλουμε περισσότερες ιρακινές δυνάμεις καλά εκπαιδευμένες, καλά εξοπλισμένες και ανανεωμένες και ο Αμπάντι επιθυμεί το ίδιο, οπότε επανεξετάζουμε τα σχέδιά μας ώστε να πετύχουμε αυτό ακριβώς», τόνισε ο Ομπάμα.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης την πεποίθησή τους ότι η επιτυχία του ΙΚ στο Ραμάντι θα είναι βραχυπρόθεσμη. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, είπε ότι οι Ιρακινοί και οι σύμμαχοί τους έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες έναντι των τζιχαντιστών και πως η απώλεια του Ραμάντι είναι προσωρινή.
Παρότρυνε ωστόσο τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να σταματήσουν οι τζιχαντιστές να έχουν κέρδη από το λαθρεμπόριο πετρελαίου - κέρδη που χρηματοδοτούν και τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos