Καμπανάκι για την εκτόξευση της ακροδεξιάς στη Δανία

19 Ιουνίου 2015 10:38

Καμπανάκι για την Ευρώπη, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Δανία φέρνουν στην εξουσία δυνάμεις της ευρωσκεπτικιστικής (ακρο)δεξιάς, που παρουσιάζονται μάλιστα αποφασισμένες να... επαναδιαπραγματευτούν τις σχέσεις της σκανδιναβικής χώρας με τις Βρυξέλλες.


Οι Σοσιαλδημοκράτες της απερχόμενης πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ μπορεί να βγήκαν πρώτη δύναμη ως μεμονωμένο κόμμα με ποσοστό κοντά στο 26,7%, αλλά η «μπλε συμμαχία» των πέντε κομμάτων της Δεξιάς εξασφάλισε συνολικά περισσότερες ψήφους και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αυτή ήταν η εικόνα που έβγαινε τόσο μέσα από τα exit-polls όσο και μέσα από τα πρώτα αποτελέσματα αργά χθες το βράδυ.
Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το πεντακομματικό «μπλε μπλοκ» της Δεξιάς υπό τον 51χρονο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν των Φιλελευθέρων συγκέντρωνε 90 έδρες, και το (επίσης πεντακομματικό) «κόκκινο μπλοκ» της Κεντροαριστεράς υπό την 48χρονη Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ των Σοσιαλδημοκρατών συγκέντρωνε 85.
Οσο για τον μεγάλο θριαμβευτή της κάλπης, αυτός είναι το ξενοφοβικό-ευρωσκεπτικιστικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF) του 45χρονου Κρίστιαν Τουλέσεν Νταλ που (με καταμετρημένο το 90% των ψήφων) παρουσιαζόταν να ξεπερνάει τους Φιλελεύθερους του Ασμουσεν και να βγαίνει δεύτερη δύναμη στη χώρα με ποσοστό 21,2%, από 12,3% που είχε λάβει στις εκλογές του 2011.
Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός της Δεξιάς (θα είναι πρωθυπουργός ο Ράσμουσεν ή μήπως όχι;). Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το χθεσινό αποτέλεσμα στέλνει σήματα κινδύνου. Κι αυτό διότι για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Σκανδιναβία υπάρχει σήμερα μόνο μία κεντροαριστερή κυβέρνηση (αυτή της Σουηδίας).
3,5 εκατ. ψηφοφόροι
Περίπου 3,5 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν χθες στις κάλπες, με την εκλογική αναμέτρηση να προμηνύεται αμφίρροπη (η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων περίπου 15 ετών), και τους δύο μεγάλους συνασπισμούς της Κεντροαριστεράς και της Δεξιάς να εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι στις σφυγμομετρήσεις (συγκεντρώνοντας μεταξύ 49% και 51% έκαστος). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 20% των ψηφοφόρων παρουσιαζόταν αναποφάσιστο έως και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χθες το πρωί.
Είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά σύντομη προεκλογική περίοδος, διάρκειας ολίγων εβδομάδων, πλούσια σε προσωπικές επιθέσεις και με το «αγκάθι» της μετανάστευσης στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης να σπρώχνει ουσιαστικά ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό προς τα δεξιά.
Ενδεικτικό της δεξιάς στροφής, το γεγονός ότι ακόμη και οι παραδοσιακά φιλικοί προς τους μετανάστες Σοσιαλδημοκράτες της απερχόμενης πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ έφτασαν στο σημείο να υπερηφανεύονται για τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στη χορήγηση ασύλου και να κάνουν προεκλογική εκστρατεία με σύνθημα το «Εάν έρθεις στη Δανία, θα πρέπει να δουλέψεις».
Συγκριτικά, ακριβώς η ίδια παράταξη είχε πάρει μέρος στις γενικές εκλογές του 2007 υποσχόμενη τη χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν τη μετανάστευση. Εκτοτε, ωστόσο, έχουν αλλάξει πολλά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσα σε αυτά και οι μεταναστευτικές ροές προς τη Δανία που έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ενδεικτικά, η Δανία υποδέχθηκε πέρυσι περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο, πλήθος σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το 2013.
ΔΑΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
Θέλουν επαναδιαπραγμάτευση με ΕΕ και μπλόκο στους μετανάστες
Μπορεί να ήρθε δεύτερο σε ψήφους, αλλά ξεχωρίζει ως ο αδιαφιλονίκητος θριαμβευτής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Δανία. Το ακροδεξιό-ξενοφοβικό-ευρωσκεπτικιστικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF) είδε το ποσοστό του να ξεπερνάει το 21% για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές (από 12,3% που είχε εξασφαλίσει το 2011), και έρχεται πλέον, με την επίδοσή του αυτή, να δώσει νέα ώθηση στις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της ΕΕ προκαλώντας πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.
Επιδόματα
Ο λόγος για μια παράταξη, με ηγέτη τον 45χρονο Κρίστιαν Τουλέσεν Νταλ, που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Δανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (συντασσόμενη σε αυτό το θέμα με τη Βρετανία του Ντέιβιντ Κάμερον), να περιορίσει σημαντικά τη μετανάστευση, να μπλοκάρει την είσοδο σε εί δυνατόν όλους τους μουσουλμάνους (τους οποίους έχει αποκαλέσει και «πανούκλα» στο παρελθόν), να περιορίσει την πρόσβαση στα προνοιακά επιδόματα, ακόμη και για τους Ευρωπαίους που ζουν και εργάζονται στη Δανία, και να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα Δανίας-Γερμανίας αψηφώντας τη Συνθήκη Σένγκεν.
Η τάση της γιγάντωσης του Λαϊκού Κόμματος (DF) είχε διαφανεί βέβαια ήδη από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, στις οποίες η εν λόγω παράταξη θριάμβευσε, εξασφαλίζοντας το 26,6% και βγαίνοντας πρώτη δύναμη. Η τάση επιβεβαιώθηκε και κατά την τελευταία προεκλογική εκστρατεία, μέσα από τις δημοσκοπήσεις που τοποθετούσαν το Λαϊκό Κόμμα κοντά στο 20%, αλλά κυρίως μέσα από την ίδια την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου. Το Λαϊκό Κόμμα επέβαλε ουσιαστικά τη δική του ατζέντα του στην εκλογική αναμέτρηση, αναδεικνύοντας σε κεντρικό θέμα το ούτως ή άλλως επίκαιρο ζήτημα της μετανάστευσης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos