Στις κάλπες οι Αλβανοί για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχών

22 Ιουνίου 2015 11:47

Στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών προσήλθαν χτες 3,3 εκατομμύρια Αλβανοί πολίτες σε ήρεμο κλίμα, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα του Δήμου Χειμάρρας.


Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με τη νέα διοικητική δομή της Αλβανίας, που χωρίζει τη χώρα σε 61 δήμους, από περισσότερους από 350 δήμους και επαρχίες στα προηγούμενα χρόνια, μεταρρύθμιση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.
Στις εκλογές συμμετείχαν 63 κόμματα, τα οποία στην πλειονότητά τους σχηματίζουν δύο μεγάλους συνασπισμούς, τη «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» (ASHE) που αποτελείται από 37 κόμματα υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, και τη «Συμμαχία για Απασχόληση και Αξιοπρέπεια» (APD) που αποτελείται από 15 κόμματα με το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να ηγείται του συνασπισμού αυτού της δεξιάς.
Εντεκα κόμματα κατέβηκαν αυτόνομα, μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ - Ομόνοια), που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, μετά την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω διαφορών για «θέματα πολιτικής ηθικής». Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών κινητοποιήθηκαν 6.700 αστυνομικοί για την επίβλεψη της ψηφοφορίας σε 5.300 εκλογικά τμήματα.
Τις εκλογές παρακολούθησαν και ξένοι παρατηρητές με επικεφαλής τους οργανισμούς του ΟΑΣΕ-ODHIR, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Δεν έλειψαν πάντως οι παρατυπίες σε 12 από τα συνολικά 38 εκλογικά κέντρα του Δήμου Χειμάρρας, όπως έναρξη ψηφοφορίας με καθυστέρηση, απαγόρευση εισόδου παρατηρητών του ΚΕΑΔ-Ομόνοιας, απειλές από δημοτικούς υπαλλήλους, διαφο-ρετικοί κατάλογοι ψηφοφόρων, παράδοση συμπληρωμένων ψηφοδελτίων και παραβίαση καλπών και σφραγίδων ασφαλείας.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos