Συνομιλίες ΗΠΑ - Τουρκίας για το ISIS

08 Ιουλίου 2015 11:56

Ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. που ηγείται της συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, Τζον Αλεν, μετέβη χθες για διαβουλεύσεις στην Αγκυρα, καθώς η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η Τουρκία εξετάζει εδώ και μήνες το ενδεχόμενο να διαμορφώσει «υγειονομική ζώνη» στο εσωτερικό της Συρίας, με τον διπλό, όσο και αντικρουόμενο στόχο της ταυτόχρονης απόκρουσης των Κούρδων και των τζιχαντιστών.

«Ο στρατηγός Τζον Αλεν θα μετάσχει σε συνομιλίες στην Αγκυρα σήμερα», είπε Τούρκος αξιωματούχος, τηρώντας την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι «φυσικά» οι συνομιλίες θα εστιαστούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αλλά ότι η Τουρκία θα απαντήσει αν απειληθούν τα συμφέροντά της. Η Τουρκία έχει αποστείλει ενισχύσεις με τη μορφή ανδρών και υλικού στα σύνορά της με τη Συρία, τα οποία εκτείνονται σε μήκος 900 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να επέμβει μονομερώς και ζητεί τη συνδρομή των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το ζήτημα είναι ότι η Αγκυρα τάσσεται όχι μόνο εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού, αλλά ταυτοχρόνως εναντίον των δύο κυριότερων δυνάμεων που αντιμάχονται την κυβέρνηση αυτή, οι οποίες είναι το Ισλαμικό Κράτος και οι Κούρδοι. Η αυτονόμηση κουρδικών πληθυσμών στη Βόρεια Συρία ανησυχεί την Αγκυρα, λόγω της ύπαρξης 14 εκατ. Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη διεθνή εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προς ενόχληση της Ουάσιγκτον. Αναλυτές προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη επιδρομή της Τουρκίας στο εσωτερικό της Συρίας, πέραν του ότι αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους, ενώ μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Δύση.

Ενδεχομένως ως απάντηση στις επικρίσεις ότι διευκολύνει τους τζιχαντιστές, η Τουρκία συνέλαβε χθες 768 άτομα που διέσχισαν τα σύνορά της προερχόμενα από τη Συρία και ανακοίνωσε ότι τρεις εξ αυτών θεωρούνται ύποπτοι ως τζιχαντιστές. Η Τουρκία έχει υποδεχθεί σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία στη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου. Στις επικρίσεις ότι επιτρέπει σε τζιχαντιστές από τη Δύση να μεταβαίνουν στη Συρία, η Αγκυρα απαντά ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να φροντίσουν ώστε οι δικοί τους πολίτες να μην έλκονται από το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο στρατηγός Αλεν συνοδευόταν από την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας, αρμόδια για τη χάραξη πολιτικής, Κριστίν Γουόρμουθ, καθώς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, ενώ αναμενόταν να συναντηθεί με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινίρογλου, και αξιωματούχους του τουρκικού στρατού. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανέθεσε στον απόστρατο Αλεν να οικοδομήσει τη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαπολύσει περίπου 5.000 βομβαρδισμούς εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ πρόσφατα η εκστρατεία εντάθηκε, με στόχο να βοηθηθούν οι κουρδικές δυνάμεις που ανακατέλαβαν 10 χωριά.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos