Τουρκική πόλη προσομοιάζει με το Κομπάνι

11 Σεπτεμβρίου 2015 13:05

Σε «Κομπάνι της Τουρκίας» μετατρέπεται η αποκλεισμένη πόλη Τσιζρέ, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, κατήγγειλε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραπέμποντας στην κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας, που έγινε σύμβολο της αντίστασης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί εδώ και μία εβδομάδα λόγω των συγκρούσεων με τους αντάρτες της αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, βουλευτές του HDP με επικεφαλής τον Ντεμιρτάς επιχείρησαν, από την Τετάρτη, πορεία 90 χιλιομέτρων, με στόχο να μπουν στο Τσιζρέ, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή τους. Ωστόσο ειδικές δυνάμεις καταστολής με πλήρη εξοπλισμό σταμάτησαν τους ακτιβιστές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την αποκλεισμένη πόλη, αναγκάζοντάς τους να περιοριστούν σε μια συμβολική, καθιστική διαμαρτυρία σε λόφο της περιοχής. Στο πλευρό του Ντεμιρτάς και των άλλων βουλευτών παρατάχθηκαν και οι δύο υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης που προέρχονται από το HDP. Η Τουρκία βαδίζει σε πρόωρες εκλογές την 1η Νοεμβρίου και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε συμμετείχαν για πρώτη φορά στα χρονικά βουλευτές φιλοκουρδικού κόμματος.

 

Οι μαρτυρίες που έρχονται από το Τσιζρέ είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με τον βουλευτή του HDP Μεχμέτ Αλί Ασλάν, ο οποίος έχει παγιδευτεί στην πόλη, τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε επίθεση του τουρκικού στρατού. Οι πολίτες δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν ψωμί, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί, το δίκτυο ύδρευσης καταρρέει και οι νεκροί των συγκρούσεων μένουν άταφοι, με τους πολίτες να τους βάζουν πάγο για να επιβραδύνουν την αποσύνθεση.

«Το Τσίζρε τιμωρείται γιατί ψήφισε σε ποσοστό 94% HDP στις εκλογές του Ιουνίου», δήλωσε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει σε όλο τον κόσμο «τη φωνή του Τσιζρέ, του κουρδικού Κομπάνι».

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στις σφοδρές συγκρούσεις που διεξάγονται στην πόλη, αν και οι πληροφορίες για τον μακάβριο απολογισμό είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Ατινόκ δήλωσε ότι 30 έως 32 Κούρδοι αντάρτες και ένας άμαχος έχασαν τη ζωή τους, ενώ το HDP υποστηρίζει ότι 21 άμαχοι σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με τον Ατινόκ, η απαγόρευση της πορείας ήταν επιβεβλημένη για λόγους ασφάλειας των ίδιων των βουλευτών και ακτιβιστών του HDP.

Εκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και στις δύο πλευρές, τον τουρκικό στρατό και το ΡΚΚ, απηύθυνε η Λεϊλά Ζάνα, μια εμβληματική μορφή του κουρδικού κινήματος. Φυλακισμένη από το 1994 έως το 2004 με κατηγορίες περί διασυνδέσεων με το ΡΚΚ και βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Λεϊλά Ζάνα δήλωσε ότι θα αρχίσει απεργία πείνας αν η Αγκυρα και το ΡΚΚ δεν σταματήσουν τις εχθροπραξίες και δεν επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τέλος, το Ιράκ κατήγγειλε χθες ως παραβίαση της κυριαρχίας του την παραβίαση των συνόρων του από τουρκικά στρατεύματα που καταδίωξαν την περασμένη Τρίτη Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos