Μυστικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ, μετά τη συμφωνία με το Ιράν

15 Σεπτεμβρίου 2015 12:44

Χωρίς ανακοινώσεις και με χαμηλό προφίλ άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για να εξετασθούν οι συνέπειες της σύναψης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις διμερείς τους σχέσεις.

Προ δέκα ημερών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επισκεφθεί το ΥΠΕΞ στην Ιερουσαλήμ από τη θέση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, την οποία έχει αναλάβει στην κυβέρνηση που σχηματίσθηκε τον Μάιο, και συνομίλησε με ανώτατα μέλη του προσωπικού. «Δεν είναι ώρα να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς για την αποζημίωση που θα λάβει το Ισραήλ ως επακόλουθο της συμφωνίας», πρότεινε ένας εκ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας που ασχολούνται με το πυρηνικό πρόγραμμα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τζέρεμι Ισαχάροφ. «Θα ξεκινήσουμε αυτόν τον διάλογο μόλις δούμε τη συμφωνία να περνά από το Κογκρέσο», απάντησε ο Νετανιάχου, καθησυχάζοντας πολλούς από τους αξιωματούχους του υπουργείου.

 

Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα είχαν εγκαινιασθεί ανεπίσημα στο Ισραήλ τέσσερις ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ισραηλινό ΥΠΕΞ με την άφιξη του Ανταμ Σζούμπιν, του υφυπουργού Τρομοκρατίας και Οικονομικών Εγκλημάτων του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, υπεύθυνου για τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Αν και η παρουσία του στο Ισραήλ παρουσιάσθηκε από την Ιερουσαλήμ και την Ουάσιγκτον ως «ρουτίνα», οι συνέπειες της συμφωνίας στο διπλωματικό μέλλον και την ασφάλεια βρέθηκαν στο τραπέζι. Οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν και την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Ισαχάροφ μετέβη στην Ουάσιγκτον.

Η επικοινωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ θα εξακολουθήσει να κορυφώνεται ώς τις αρχές Νοεμβρίου. Στο τέλος του μήνα ο Νετανιάχου θα συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αστον Κάρτερ. Τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να παρευρεθεί στο ετήσιο συνέδριο των Εβραϊκών Ομοσπονδιών Β. Αμερικής. Με αφορμή το ταξίδι, έχει προγραμματισθεί να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos