Λευκός Οίκος: Υπό αξιολόγηση οι ρωσικές επιθέσεις στη Συρία

30 Σεπτεμβρίου 2015 19:48

Τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης η Μόσχα.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο στρατιωτικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της συριακής προεδρίας, ο Μπασάρ αλ Ασαντ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν ρωσική στρατιωτική βοήθεια, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό.

 

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο μοναδικός σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση. «Πρέπει να καταστρέψουμε τους μαχητές και τρομοκράτες στα εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει και όχι να τους περιμένουμε να έρθουν σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εκτίμησε ο Ασαντ πρέπει να διεξαγάγει διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση και να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε έναν «συμβιβασμό».

«Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», επισήμανε.

«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ' όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η ρωσική βουλή έδωσε το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό. Ρώσοι αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίθεση αυτή είναι μια προσπάθεια να πολεμήσει η Μόσχα τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους και να επιχειρήσει να διασφαλίσει την επιβίωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος αποτελεί τον κύριο σύμμαχο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα η ρωσική αυτή παρέμβαση αναμένεται να παρατείνει και να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τον πόλεμο καθώς θα διατηρήσει τον Ασαντ στην εξουσία ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα προστεθούν στο ήδη περίπλοκο σύμπλεγμα δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Λευκός Οίκος: Σε φάση αξιολόγησης οι ρωσικές επιθέσεις στη Συρία

O Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης θα εξετάσει τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Συρίας για να προσδιορίσει ποιους στόχους πλήττουν. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζος Έρνεστ ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί μετά βεβαιότητας ποιοι είναι οι στόχοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, εν μέσω των αντιφατικών δημοσιευμάτων περί του ότι η Ρωσία πλήττει μάλλον αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι εξέφρασε προς τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ την έντονη δυσαρέσκειά του για τις επιδρομές, κρίνοντας ότι οι επιθέσεις είναι «αντιπαραγωγικές», όπως δήλωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

O αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πτήσεις, παρά την προειδοποίηση της Μόσχας να μείνουν εκτός του εναέριου χώρου της Συρίας. Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από τον εναέριο χώρο της Συρίας ενόψει των επιχειρήσεων, επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που προσέθεσε ότι, παρά το γεγονός αυτό, ο διεθνής συνασπισμός συνεχίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Μιλώντας αργότερα ενώπιον των ομολόγων του των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Τζον Κέρι υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί στη Συρία όσο παραμένει στην εξουσία ο Ασαντ.

Επισήμανε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει θετικά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εάν όμως στοχοθετήσουν πραγματικά το ΙΚ στην εμπόλεμη χώρα.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι οι βομβαρδισμοί της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία εξαπολύει πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ θα συνεχισθούν, ενώ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει «σοβαρές ανησυχίες» για το γεγονός πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλήττει στόχους σε περιοχές όπου δεν έχει παρουσία το ΙΚ.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος χαιρέτισε τη βούληση της Ρωσίας να κάνει χρήση βίας εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, σημείωσε ωστόσο ότι η Μόσχα πρέπει να επαληθεύει ότι οι επιδρομές που εξαπολύουν αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθετούν μέλη του ΙΚ και της Αλ Κάιντα και όχι αντάρτες οι οποίοι ανήκουν σε άλλες οργανώσεις.

Για θανάτους αμάχων κάνει λόγο η συριακή αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι οι επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 36 αμάχων και έπληξαν περιοχές που δεν ελέγχουν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές της Αλ Κάιντα.

«Οι περιοχές που στοχοθετήθηκαν στους σημερινούς βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Χομς ήταν οι περιοχές εκείνες που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και το νίκησαν πριν από ένα χρόνο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Χάλεντ Χότζα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos